El PP ha tornat aquest dimecres a fer ús de la seva majoria absoluta al Senat per utilitzar l'hemicicle com un plató per desgastar el PSOE. Aquesta vegada el soroll s’ha fet per reprovar unes declaracions de Pedro Sánchez en les quals va menystenir la figura del regidor, i reprovar també Félix Bolaños per la tramitació de la llei d’amnistia. El cas és que en la sessió de control del Congrés dels Diputats de fa tres setmanes, el president del govern espanyol va denunciar la normalització de la corrupció que hi ha hagut normalment al PP, i va advertir Alberto Núñez Feijóo que al PSOE “no hagués arribat mai ni a regidor de poble”. El motiu per presentar la segona moció ha estat la tramitació d’una llei de reparació judicial que encara està viva, i que es troba a hores d’ara en mans del Senat. Tant Pedro Sánchez com Félix Bolaños s'han absentat d'aquest Ple. El primer es troba de viatge oficial a l’Orient Pròxim, i el segon tenia una trobada amb el president de l’Associació Professional i Independent de Fiscals. La moció obre Bolaños ha tirat endavant amb 149 vots a favor i 114 en contra; mentre que la de Sánchez ha tirat endavant amb 147 vots a favor i 114 en contra. 

 

Es tracta de l’enèsima gesticulació dels populars en aquesta cambra des del 23-J, en la qual tenen majoria absoluta però actuen com a oposició a l’executiu. Aquest dimecres, Alberto Núñez Feijóo ha dut al Senat uns 300 regidors del PP de diversos municipis d’Espanya. El líder dels populars s’ha fotografiat amb tots ells a les portes de la cambra alta, a la madrilenya plaça de la Marina. Tots aquests regidors han assistit al Ple, i s’han col·locat a la tribuna de convidats de l’hemicicle. Han estat ovacionats pels senadors del PP quan el parlamentari popular Fernando Priego, defensor de la moció, ha denunciat “l’atac” patit per aquests regidors per part del president del govern espanyol.

Segons Priego, allò que va dir Pedro Sánchez al Congrés dels diputats “és una expressió pejorativa per aquells que cada dia es deixen la pell pel municipalisme”, per la qual cosa ha demanat al president del govern espanyol que demani disculpes per les seves declaracions. “El govern, en comptes de defensar la tasca dels regidors, menysprea el municipalisme i incompleix reiteradament les promeses que necessiten els ajuntaments per gestionar millor els serveis públics”, ha manifestat.

Per part de Junts per Catalunya, ha pres la paraula la senadora Teresa Pallarès, que ha denunciat que el PP hagi posat sobre la taula un debat “insubstancial”. “Si ens volen trobar, ens trobaran en un debat seriós de finançament dels ens locals”, ha asseverat la juntaire. Per part d’Esquerra Republicana, ha participat en el debat Jordi Gaseni. El senador d’ERC ha lamentat la imatge “deplorable” que dona el Senat, tot i admetre que va ser “desafortunada” l’expressió emprada pel líder socialista. “És una irresponsabilitat que el PP demani deixar a aquests regidors del PP les seves responsabilitats perquè vinguin aquí”, ha assenyalat el republicà.

Per part del PSOE, ha fet ús de la paraula el senador Alfonso Carlos Moscoso. “Es trasllada que el que és important és l’expressió del president del govern espanyol sobre els regidors; però s’oblida el fons de l’assumpte, que el líder del PP durant cinc anys va passar les seves vacances i festes amb un narcotraficant”, ha assenyalat el socialista.  

Bolaños, reprovat per la majoria absoluta del PP

L’argument dels populars per defensar la reprovació de Félix Bolaños, tal com va assenyalar la setmana passada la senadora Alicia García és que el ministre de la Presidència “menysprea allò que no pot controlar”. El PP considera que Bolaños ha “denigrat el Senat amb les seves declaracions i li pren les seves competències tramitant la llei d’amnistia de forma fraudulenta”. De fet, els populars van engegar aquest dimarts el xoc institucional amb el Congrés dels Diputats, per denunciar les males formes, segons ells, amb les quals s’ha aprovat a la cambra baixa la llei d’amnistia.

Durant el debat de la moció de la reprovació al ministre de la Presidència i de Justícia, el senador socialista Antonio Magdaleno ha acusat el PP d’originar un nou “episodi de crispació política”, i ha denunciat “l’ús partidista” que els populars fan d’aquesta cambra “Ple rere Ple”. “Per molta veritat alternativa que vulguin imposar, la realitat és que l’informe de la Comissió de Venècia diu que la reconciliació és un motiu legítim per aprovar una llei d’amnistia i que aquestes lleis no afecten la divisió de poders”, ha asseverat el parlamentari del PSOE durant aquest debat.

Marlaska, també reprovat el mes de febrer

El passat mes de febrer, els populars ja van fer el mateix amb Fernando Grande-Marlaska, per la falta de dotacions de guàrdies civils a l’Estret de Gibraltar. El detonant d’aquella reprovació a la cambra alta van ser les morts de dos agents del cos policial espanyol a Barbate (Cadis) en una persecució a una narcollanxa. El ministre de l’Interior també es va absentar d’aquell Ple. Marlaska, per cert, ja va ser reprovat el febrer de 2023 al Congrés per la tragèdia de la tanca de Melilla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!