El PP ha tirat endavant al Senat aquest dimecres una nova reprovació parlamentària contra el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; si el febrer de 2023 el Congrés el va reprovar per la tragèdia de la tanca de Melilla, ara, la Cambra Alta espanyola ho fa per les morts de dos guàrdies civils a Barbate (Cadis) en una persecució a una narcollanxa. Una votació sense sorpreses, per la majoria absoluta del PP a la cambra, que té 144 dels 264 escons, i en la qual ha tornat a haver-hi, per segon dia consecutiu, un debat aspre i carregat de retrets creuats entre els partits al govern i l'oposició. Si bé en la sessió d'ahir dimarts el ministre Marlaska va estar-hi present, en aquesta ocasió el protagonista de la reprovació no ha aparegut perquè ha assistit a la sessió del Congrés d'avui. 

El portaveu de la Comissió d'Interior i senador del PP per València, Luís Santamaría, ha tornat a demanar la dimissió o cessament de Marlaska, a qui ha qualificat de "ministre cansat, esgotat i escridassat allà on vagi". Sobre el ministre també ha recordat la reprovació prèvia per la tragèdia de la tanca de Melilla i les polèmiques per la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, la "vulneració dels drets dels menors immigrants", la polèmica pels espionatges amb Pegasus o "l'apropament de presos d'ETA als centres penitenciaris del País Basc i Navarra". També ha aprofitat les darreres notícies i ha atacat Marlaska per "permetre que els sequaços de Putin campin lliurement per Alacant". 

"Dotze dies després de la tragèdia de Barbate, encara no ha visitat el municipi, en una actitud covard i reprovable", ha prosseguit Santamaría. El senador popular també ha aprofitat per explicar les propostes del seu partit per a la zona de l'Estret: que es consideri d'especial singularitat, tal com reclamen les associacions policials, per dotar de millores en els recursos i ampliar les plantilles d'agents en una zona especialment marcada pel narcotràfic. "Per què el servei marítim de la Guàrdia Civil no té suficients recursos? Quan podran els agents lluitar en igualtat de condicions contra els narcos?", s'ha preguntat el parlamentari del PP, que ha instat Marlaska a marxar "a fer punyetes" i deixar "el ministeri que mai havia d'ocupar", en un doble sentit sobre les punyetes de la toga de jutge.

El PSOE retreu l'"oposició carronyera" 

Per la seva part, el senador del PSOE José Manuel Franco ha encarnat la defensa del ministre Marlaska. "No tenen l'exclusiva ni el monopoli del dolor per un assassinat, ni tampoc pel suport a la Guàrdia Civil", ha començat Franco. El parlamentari gallec ha al·legat que Marlaska ha ampliat en més de 3.690 agents els efectius al camp de Gibraltar, "mentre que amb el darrer govern del PP es van reduir", i ha assenyalat les 22.000 operacions policials i detencions i les milers de tones de drogues requisades per la policia a l'Estret durant els darrers anys. "En només 24 hores els delinqüents de Barbate van ser detinguts", ha apuntat el senador, alhora que ha assegurat que al camp de Gibraltar la taxa de criminalitat és 3 punts per sota de la mitjana estatal. 

"No li perdoneu [a Marlaska] que portés a presó Marcial Dorado"

Franco també ha tret pit dels 82 milions d'euros que el govern de Sánchez, afirma, ha invertit en el territori i ha assegurat que el problema a l'Estret no requereix només solucions policials, per la qual cosa ha defensat les inversions en matèria social i en polítiques actives de feina que ha implementat l'Executiu "perquè els joves tinguin opcions i no hagin de dedicar-se a la droga". Amb tot, el portaveu socialista veu un exercici d'"oposició carronyera, fàcil i oportunista" en la reprovació del PP al ministre de l'Interior. "Marlaska és també responsable de la mort de Manolete?", ha ironitzat Franco, que ha apuntat abans que res s'hauria d'esperar a una investigació per esclarir els fets. "Ara tenim un ministre honrat i eficaç, no un que feia proves falses contra els separatistes catalans o altres coses que no corresponen a un ministre de l'Interior", ha apuntalat el senador gallec. "Marlaska com a jutge va portar a la presó Marcial Dorado. Sembla que això no li ho perdoneu", ha conclòs, tirant un dard al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per la seva coneguda relació en el passat amb el narcotraficant gallec.