L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha piulat el que, segons ella, actualment, fa el "postfranquisme" per atacar el català i ho ha comparat amb la tècnica que utilitzava el franquisme per prohibir parlar-lo. "El franquisme va intentar fer desaparèixer el català utilitzant la força i la por. Ara el postfranquisme intenta fer el mateix utilitzant els tribunals", ha publicat a Twitter. Així, la també expresidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya ha mostrat la seva indignació per la imposició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'imposar el 25% de classes en castellà a una classe de P5 de Canet de Mar. 

25% de castellà a les aules

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga una escola de Canet de Mar (Maresme) a fer el 25% de les hores lectives d'una sola classe de P5 en castellà a petició d'una família. D'entrada, la sentència ha imposat un 50% en castellà, però de forma cautelar només ha dictat un quart, mentre no respon al recurs interposat. Concretament, la sentència força la comunitat educativa del centre a impartir en castellà tres de les cinc tardes de la setmana i dues hores més en horari de matí la resta de dies. La resta de famílies ja s'ha començat a mobilitzar davant el que considera una "vulneració" del model lingüístic. L'Ajuntament de Canet de Mar també fa costat a les famílies i veu la mesura com un "atac" a l'escola catalana.

La dreta espanyolista contra la immersió lingüística

El president del Partit Popular (PP), Pablo Casado, ha afirmat aquest divendres a Santiago de Xile que "els socis del Govern estan fent un 'apartheid' lingüístic a Catalunya", arran de la imposició del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a impartir el 25% d’hores en castellà a la classe d'una família de P5 a Canet de Mar que ho va demanar. En aquest sentit, ha afirmat que "avui a Espanya estem patint un cas terrible de segregació lingüística a un nen de 5 anys. Jo tinc una filla de 9 anys i un fill de 7 anys i no puc entendre com el Govern de Catalunya està assenyalant i perseguint un nen de 5 anys perquè la seva família vulgui que se li ensenyi en espanyol", ha dit Casado després de reunir-se amb el president de Xile, Sebastián Piñera.

A més, el líder del PP ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "que protegeixi aquesta família i aquest nen i que doni totes les eines legals a les forces de seguretat de l'Estat per acabar amb els violents que estan ensenyant-se amb un pobre nen de 5 anys". I s'ha preguntat "fins on ha arribat el verí nacionalista a Espanya? Fins on pot arribar el silenci còmplice del Govern amb els independentistes que estan atacant un nen per parlar espanyol, que és l'idioma d'Espanya? Jo demano que s'actuï amb fermesa i ara mateix", ha expressat. Per acabar-ho de reblar, Casado ha expressat que si la Generalitat de Catalunya no compleix la sentència, ofereix a Pedro Sánchez els senadors del Partit Popular "per aplicar la Constitució i exercir les competències educatives".

Al seu torn, aquest cap de setmana la vicesecretària d'Organització del PP, Ana Beltrán, ha equiparat l'"assetjament" que viu la família que va demanar més classes en castellà amb el nazisme, tot preguntant-se: "Què ens queda per veure? Arribarem a veure a Catalunya als qui demanin que es pugui estudiar en castellà amb un braçalet marcat, perquè puguin ser assenyalats al carrer, com feien els nazis amb els jueus?". I ha afirmat que "això és el més pur estil feixista, el que estem veient aquests dies, tant per part del Govern com per part dels radicals que estan sortint al carrer a assetjar la família".

 

Imatge principal: Carme Forcadell a la Diada de 2021/ ACN