Aquest dijous l’alcaldia de Pamplona passarà a mans de Bildu en prosperar la moció de censura pactada per la formació abertzale i els socialistes navarresos. Una traïció que cou, i molt, al trio de la benzina, com queda demostrat a les seves portades, que comparteix protagonisme amb la pròrroga de bona part de les mesures anticrisi, qüestió que ocupa unànimement les primeres planes de la resta de rotatius. L’ABC carrega fort i recorre a la gastada fórmula d’ETA per proclamar als quatre vents que cap regidor de Bildu de Pamplona ha condemnat l’organització terrorista. Destaca que el nou alcalde, Joseba Asiron és la “cara amable” d’un equip que, atenció, té entre les seves files un regidor condemnat a sis mesos de presó (o sigui que no ha passat per cap centre penitenciari) per atemptat contra l'autoritat i per pegar una dona. Això és el que han trobat buscant sota les pedres per esquitxar el pròxim equip de govern municipal de la capital navarresa.

Bildu, Otegi i Pamplona

El Mundo opta per donar protagonisme a l’alcaldessa d’Unió del Poble Navarrés (UPN) que haurà de deixar el càrrec en prosperar la moció de censura Bildu-PSN. Cristina Ibarrola sentencia que tot és part d’una operació d’Otegi per al seu projecte d’Euskal Herria i rebutja els arguments esgrimits pels socialistes per deixar-la sense la vara d’alcaldessa: la paralització de l’ajuntament. Per la seva banda, La Razón va més enllà, i aprofita la roda de premsa de balanç de l’any feta aquest dimecres per Pedro Sánchez, per avisar que la Moncloa “normalitza” Bildu per pactar al País Basc.  Primer ha estat Pamplona i, avís per a navegants, la següent serà al País Basc en cas que PSOE i Bildu sumin. La Razón ja entra en campanya de cara a les eleccions basques que s’han de celebrar el 2024, tot i que encara no en sabem la data. I enmig de tot plegat, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo treu la poteta en la primera pàgina del diari de Paco Marhuenda per qualificar “d’indecent” el pacte de Pamplona i instar el PSOE que no doni suport a la moció. L’home va una mica tard.

Mesures anticrisi

Moció de censura a banda, la qüestió que recullen tots els diaris són l'extensió de bona part de les mesures anticrisi. Crida l’atenció, però, què en destaca cadascun. La Vanguardia posa el focus a pròrroga de l’impost a la banca i les energètiques, mentre que El Periódico destaca l’increment de l’IVA a l’electricitat i el gas. El diari oficial de la Moncloa, El País, fa valdre que es manté l’escut social malgrat que el preu de l’electricitat i el gas s’ha abaratit oblidant que la inflació encara està força alta. Al contrari, els diaris del trio de la benzina retreuen a Pedro Sánchez que incomplís la seva promesa de transport gratuït als joves i hi ha qui avisa que la banca reduirà els crèdits en mantenir-se l’impost a la banca. Com veuen, n'hi ha de tots colors.

ABC
ABC

 

elmundo
El Mundo
La Razón
La Razón

 

La Vanguardia
La Vanguardia

 

El Periódico
El Periódico

 

elpais
El País

 

elpuntavui
El Punt Avui
Ara
ARA
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!