El govern espanyol ha prorrogat un any més, fins que s'acabi el 2024, els impostos als bancs i les energètiques, i en el cas d'aquestes últimes, el gravamen serà permanent. Així ho ha anunciat Pedro Sánchez en la roda de premsa posterior a l'últim Consell de Ministres de l'any, en el que també s'ha aprovat mantenir els descomptes al transport públic. El Ministeri d'Hisenda que declarat que els successius RDL aprovats pel govern espanyol, que han suposat un estalvi de més de 25.000 milions d'euros tant per a la ciutadania com per a les empreses.

Malgrat que les especulacions en les últimes setmanes sobre si s'havien de revisar els impostos al sector financer, Sánchez ha confirmat que no hi haurà canvis. Com estava previst quan es va aprovar, els bancs continuen pagant el 2024, i ho faran per més quanties en créixer els seus marges i els seus beneficis. A més, el RDL preveu la futura revisió d'ambdós gravàmens per a la seva plena integració en el sistema tributari, segons informa el Ministeri d'Hisenda. De la mateixa manera, també es preveu una possible concertació amb les comunitats de País Basc i Navarra.

En canvi, sí que modificarà l'impost a les energètiques, perquè les empreses es puguin deduir algunes inversions. En concret, "les inversions estratègiques relacionades amb projectes industrials per a la descarbonització del nostre país". Però també ha confirmat que el govern espanyol ha iniciat els tràmits perquè el gravamen a les empreses del sector sigui permanent. "L'impost va ser dissenyat amb una pervivència de dos anys, venceria el 31 de desembre d'aquest any i, per tant, el que hem fet ha estat garantir la seva pervivència a partir de l'any 2024, una vegada ja revisada", ha explicat el cap de l'Executiu.

Igualment, es prorroga l'aplicació de l'Impost Temporal de Solidaritat de les Grans Fortunes mentre no es produeixi la revisió de la tributació patrimonial en les CCAA. Circumstància que està vinculada a la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Ajuts fiscals

D'altra banda, el president del govern espanyol ha revelat com s'aniran retirant gradualment els ajuts fiscals al llarg d'aquest any, com les baixades d'impostos vinculades amb l'electricitat i amb el gas natural que estaven vigents, en molts casos des d'estiu de 2021, per fer front a l'impacte sobre els preus energètics de la guerra a Ucraïna després de la invasió per Rússia, segons Pedro Sánchez.

D'aquesta manera, s'anirà retirant gradualment la baixada de l'IVA de l'electricitat -que va caure del 21% a l'actual 5%-, de l'impost sobre la producció elèctrica -del 7% i actualment suspès- i l'eliminació de l'impost especial elèctric -ara en el 0,5% davant el 5,1%-. En el cas de l'electricitat, l'impost sobre el valor afegit (IVA) se situarà en el 10% durant 2024; l'Impost Especial de l'Electricitat (IEE), actualment en el 0,5%, estarà en el 2,5% durant el primer trimestre de l'any i en el 3,8% durant el segon; i l'Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia Elèctrica (IVPEE), actualment en suspens; tindrà un tipus del 3,5% fins al març, passant a tenir un 5,25% fins al juny, segons el reial decret llei per a la pròrroga d'algunes de les mesures temporals establertes per fer davant la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna, la vigència de la qual acabava aquest 31 de desembre.

En el cas dels subministraments de gas natural, l'IVA se situarà en el 10% durant els primers tres mesos de 2024 -davant el 5% al qual s'havia reduït-, per recuperar el seu nivell del 21% una vegada passat el període hivernal, mentre que es mantindrà en aquest mateix nivell per als combustibles de biomassa durant tot l'exercici. Els subministraments de calor seguiran aquesta mateixa pauta, depenent del seu origen fòssil o renovable.

Sánchez va justificar aquestes mesures "davant de la caiguda dels preus de l'energia" en els últims temps. Referent a això, va recordar que fa dos anys, en vigílies de la invasió d'Ucraïna, el preu del megawatt hora (MWh) a Espanya assolia els 360 euros i aquest mateix divendres era set vegades inferior. "Per tant, les xifres parlen per si soles i també parlen de la consistència i del compromís social d'aquest govern", va afegir el president.

També entre les disposicions que es mantindran fins i tot el 30 de juny de 2024 figuren la prohibició d'interrompre per impagament els subministraments bàsics d'electricitat, aigua i gas natural als consumidors vulnerables, així com els descomptes del bo social elèctric del 65% per als consumidors vulnerables, del 80% per als consumidors vulnerables severs i del 40% per a les llars treballadores amb baixos ingressos.

Gas i TUR

D'altra banda, es mantenen els límits aplicats al creixement de la Tarifa d'Últim Recurs de gas (TUR), que impedeixen un increment de cost de la matèria primera per sobre del 15%, limitant la pujada trimestral aproximadament al 5%, així com l'existència de la TUR veïnal, al qual poden acollir-se les comunitats de propietaris amb calefacció central de gas natural. Igualment, el preu màxim que podrà assolir el butà continuarà establert en 19,55 euros per bombona.

Així mateix, els càrrecs de l'electricitat es mantindran en el mateix nivell que ara durant 2024, això és, al voltant d'un 55% per sota del nivell que tenien el 2021, abans de l'esclat del conflicte a Ucraïna. D'altra banda, s'estén sis mesos més la reducció del 80% dels peatges de la indústria electrointensiva, així com la flexibilització per modificar la potència elèctrica contractada i els contractes de subministrament de gas.