El Partit Socialista de Navarra (PSN) i EH Bildu han arribat a un acord per treure de l'alcaldia de Pamplona (Navarra) a Unió del Poble Navarrès (UPN) a través d'una moció de censura, de forma que la líder de la dreta navarresa a la localitat, Cristina Ibarrola, perdrà la batllia després de només sis mesos al càrrec i aquesta passarà a mans de l'esquerra abertzale. Segons ha avançat aquest dimecres la Cadena SER a Navarra, el candidat a ser el nou alcalde a través de la moció serà el líder d'EH Bildu, Joseba Asirón, que ja va ocupar el càrrec entre 2015 i 2019. 

Després de les eleccions municipals del passat 28 de maig, UPN va obtenir l'alcaldia de la capital navarresa, en minoria, per ser la força més votada i que no haver-hi acord entre partits al consistori per formar coalicions. EH Bildu és la segona força a la ciutat, amb vuit dies 27 regidors, i els socialistes la tercera, amb cinc regidors. A la moció de censura se sumaran també els regidors de Geroa Bai (la marca del Partit Nacionalista Basc a Navarra) i el regidor de Contigo-Zurekin, de forma que tirarà endavant amb una majoria suficient. 

UPN acusa el PSOE d'"entregar Pamplona als terroristes"

La resposta dels principals damnificats de l'acord per a la moció de censura no ha trigat a arribar. El president d'UPN, Javier Esparza, ha acusat els socialistes navarresos d'"entregar Pamplona als terroristes", en referència a EH Bildu. "L'últim que els faltava a Sánchez, Chivite, Cerdán i Alzorriz", ha retret el líder de la dreta navarresa en un missatge a les xarxes socials. "És evident que el PSOE ha negociat amb membres d'ETA el futur de Navarra", conclou. 

Per la seva part, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, també s'ha pronunciat i ha assegurat que és el "preu" del "pacte encaputxat" que han signat PSOE i EH Bildu perquè Pedro Sánchez continuï a la Moncloa. "Indignant, crec que aquesta vergonya no la mereix ningú", ha valorat, en declaracions als mitjans en els passadissos del Congrés, a on ha assegurat que "han tornat a mentir als ciutadans de Pamplona, Navarra i al conjunt d'Espanya" en haver pactat amb "els hereus d'ETA" el que "no han aconseguit a les urnes". 

El PNB veu la moció de censura justificada

Per la seva part, el líder del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat en una entrevista a Onda Basca que la moció de censura a Pamplona està justificada, perquè l'Ajuntament, diu, està paralitzat i "la gota que ha fet vessar el got ha estat la incapacitat de presentar pressupostos". A parer seu, això s'hauria pogut fer al juny, però els socialistes han volgut esperar fins a "sentir-se més lliures de càrrega" a Madrid per a assumir "una operació d'aquestes característiques". "L'onada sorgeix a Iruña, però la contraonada vindrà per Madrid, segur", ha apuntat. 

Apropaments PSOE-EH Bildu

No és la primera vegada que PSOE i EH Bildu pacten i arriben a acords, en el procés de normalització de relacions amb el partit de l'esquerra abertzale, que es deslliga progressivament de la imatge negra vinculada a ETA i deriva en una alternativa d'esquerres i nacionalista basca per esdevenir alternativa a PNB i PSE en aquest espai polític, amb unes enquestes favorables per a les eleccions vinents al País Basc i un creixement notable en els darrers comicis generals i municipals. La líder socialista navarresa, María Chivite, ja va revalidar el càrrec de presidenta de la comunitat foral a través d'un acord amb els partits que signaran la moció de censura a Pamplona. Chivite és presidenta de Navarra amb els vots favorables de Geroa Bai i Contigo-Zurekin i amb l'abstenció d'EH Bildu. Per contra, van oposar-se les dretes: UPN, PP i Vox. 

Darrerament, es va veure també una foto nova, la de Pedro Sánchez tancant el suport d'EH Bildu per a la seva investidura com a president del govern espanyol. Els abertzales ja van garantir des d'un primer moment el seu suport als socialistes al Congrés dels Diputats, en prometre "responsabilitat" per facilitar que reeditessin el govern de coalició PSOE-Sumar i evitar un govern alternatiu de PP i Vox o una repetició electoral que portés a aquest perill. Una foto, de Sánchez reunint-se amb la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, que va ser objecte de ferotges crítiques per part de la dreta i la ultradreta, que consideren EH Bildu hereus polítics del grup terrorista basc ETA.