El govern espanyol ha acordat prorrogar un any més la rebaixa del 30% dels títols d'ús freqüent del transport públic amb càrrec a l'Estat, que les comunitats autònomes han de completar fins al 50%, mentre que ha decidit retirar gradualment en els pròxims sis mesos les rebaixes d'impostos a la llum i el gas.

Després de l'últim Consell de Ministres de l'any, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat així mateix la pròrroga durant un any més (exercici 2024 a liquidar el 2025) dels gravàmens temporals a la banca i a les energètiques, com a pas previ a la compromesa revisió d'ambdues figures perquè tinguin caràcter permanent. Aquest any de pròrroga del gravamen a les energètiques es podran deduir les inversions estratègiques vinculades a projectes industrials i descarbonització.

Transport públic

En roda de premsa, Sánchez ha detallat que aquestes mesures anticrisi per al transport públic continuaran aplicant-se com s'ha fet fins ara, el que suposa que les CC. AA. estaran obligades a aportar un 20% del descompte del 50% perquè l'Estat pugui transferir els fons per subvencionar la rebaixa del 30%, tot això destinat a abonaments i títols multiviatge. Juntament amb la gratuïtat dels trens de Mitja Distància i de Rodalies, també hi continuarà havent bitllets gratuïts per als viatgers d'autobusos la competència dels quals recau en l'Estat, igualment per a viatgers habituals.

L'aprovació d'aquestes dues mesures era previsible, atès que el govern espanyol ja va incloure una dotació de 1.440 milions d'euros en el seu pla pressupostari de 2024 per a la subvenció del transport públic, inclosa la gratuïtat de trens i autobusos i els ajuts a les comunitats autònomes per als descomptes en el transport de la seva competència. En concret, els bitllets gratis als trens costaran entorn de 600 milions d'euros, els ajuts directes a les comunitats i ajuntaments concentraran 760 milions d'euros, i els subsidis per als autobusos estatals de llarg recorregut uns altres 80 milions d'euros.

Impostos a banca i a energètiques

Així mateix, també s'ha anunciat la pròrroga per un any més dels gravàmens als beneficis extraordinaris tant del sector financer com del sector energètic. En el cas del gravamen energètic, Sánchez ha explicat que s'introduiran modificacions en la llei general de pressupostos perquè es puguin deduir des de l'1 de gener les inversions estratègiques vinculades amb projectes industrials i amb la descarbonització del sistema productiu al país.

A més, el president del govern espanyol ha assenyalat el compromís de la revisió l'any 2024 d'aquesta figura tributària "que passarà ja a comptar amb un caràcter permanent". "L'impost va ser dissenyat amb una pervivència de dos anys, vencia el 31 de desembre d'aquest any i, per tant, el que hem fet ha estat garantir la seva pervivència a partir de l'any 2024, una vegada ja revisada", ha explicat el cap de l'Executiu.

Electricitat

El govern espanyol ha decidit retirar de "manera gradual" durant els pròxims sis mesos les baixades d'impostos vinculades amb l'electricitat i amb el gas natural que estaven vigents, en molts casos des de l'estiu de 2021, per fer front a l'impacte sobre els preus energètics de la guerra a Ucraïna després de la invasió per Rússia. D'aquesta manera, s'anirà retirant gradualment la baixada de l'IVA de l'electricitat (que va caure del 21% a l'actual 5%), de l'impost sobre la producció elèctrica (del 7% i actualment suspès) i l'eliminació de l'impost especial elèctric (ara en el 0,5% davant el 5,1%).

Així mateix, el president del govern espanyol ha comunicat que l'IVA del gas tornarà als seus nivells normals del 21% -actualment situat en el 5%- a partir d'abril "una vegada passat el període hivernal". Sánchez ha justificat aquestes mesures "davant de la caiguda dels preus de l'energia" en els últims temps i ha recordat que fa dos anys, en vigílies de la invasió d'Ucraïna, el preu del megawatt hora (MWh) a Espanya assolia els 360 euros i aquest mateix divendres era set vegades inferior.

Rebaixa de l'IVA dels aliments

També en aquest pròxim paquet de mesures es mantindrà la supressió de l'IVA del 4% que s'aplica a tots els aliments de primera necessitat, entre ells el pa, la farina, la llet, els formatges o els ous, i la rebaixa del 10% al 5% de l'oli i la pasta, segons va avançar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Està previst que aquesta supressió de l'IVA s'allargui durant sis mesos més, fins al juny.

Dins dels aliments bàsics que veuen eliminat l'IVA del 4% destaquen el pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú; les farines panificables; els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari.

Famílies vulnerables

Paral·lelament, des del govern central han comunicat que mantindran durant els pròxims sis mesos les mesures de protecció a les famílies vulnerables, com, per exemple, el màxim descompte que es pot donar a les famílies vulnerables del bo social, la limitació a les pujades del preu de la tarifa regulada del gas de les llars i de la bombona de butà.

També durant els pròxims sis mesos es prorrogaran mesures de suport a la indústria, com la reducció al 80% dels peatges elèctrics per a la indústria electrointensiva i també la flexibilitat en el canvi de contractes de subministrament elèctric.

En aquest sentit, l'Executiu ha comunicat que traspassarà la gestió de l'ingrés mínim vital a totes aquelles comunitats que ho sol·licitin, estenent d'aquesta manera l'acord que va aconseguir el govern espanyol amb la Generalitat a totes les autonomies de règim comú. "S'aprova la cessió de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a totes aquelles comunitats autònomes de règim comú que així ho desitgin i d'aquesta manera s'equipararan amb les comunitats autònomes de règim foral que ja ho tenien cedit", ha assenyalat Sánchez aquest dimecres durant la roda de premsa.