Tot just fa una setmana prometien els seus càrrecs (ara ja no es jura) els nous ministres del govern de Pedro Sánchez: una remodelació a fons de l’executiu on el líder socialista es desfeia dels pesos pesants del seu govern amb l’objectiu, segons va sentenciar, d’encarar la recuperació un cop superada la pandèmia. Darrere la crisi de govern hi havia el desgast més que evident d’un executiu que veia com els de Pablo Casado anaven retallant diferències a les enquestes. Això a dos anys de les eleccions generals.

Dues enquestes fetes dies després de la remodelació analitzen si el cop de volant ha tingut l’efecte que buscava, i la resposta seria un sí, però no. Dos diaris que es troben als antípodes han recorregut a la demoscòpia per valorar l’efecte de la remodelació. El Periódico assegura que el president espanyol manté el tipus amb un PP que li trepitja els talons, mentre que La Razón apunta que Sánchez frena la seva caiguda. La primera enquesta dona el PSOE com a força amb més representació (118-120 diputats), la segona li atorga una presència inferior (101-103) amb un Congrés on la força majoritària és el PP (126-128 diputats). Totes dues mostres coincideixen en una cosa: ni socialistes ni populars aconseguirien, amb el suport dels seus socis naturals, els 176 escons necessaris per a la majoria absoluta. Però és el bloc de la dreta, PP, Vox i les escorrialles de Ciudadanos, el que es queda més a prop. La crisi de govern, doncs, sembla que pot haver parat el cop. Esperarem a veure què diuen les pròximes enquestes.

Política exterior i fons de recuperació

Pedro Sánchez és el protagonista també de les portades de l’ABC i El Mundo, i en tots dos casos rep una repassada. El primer carrega contra la seva política exterior, i recupera la crisi amb el Marroc (responsable de la caiguda de l’anterior ministra) i la ridícula trobada-passejada amb Joe Biden. Sembla que Pedro Sánchez viatjarà aviat als Estats Units, però no hi haurà cap contacte amb el president nord-americà.  El Mundo, per la seva banda, s’oblida per un dia de posar en el disparador el flamant ministre de la Presidència Félix Bolaños, l’home que ha ocupat el lloc del caigut en desgràcia Iván Redondo, per ressuscitar el pols d’Holanda i els països frugals a Espanya pels fons de recuperació: si no tiren endavant la reforma fiscal, de les pensions i la laboral no hi haurà ni un euro. Se li gira feina al president espanyol, que ha salvat el tipus, sembla, per ara.

El País també posa el focus a Brussel·les, però per fer valdre la creació de l'Autoritat Europea contra el blanqueig de capitals, una iniciativa que no entrarà en vigor fins al 2024 i que pretén sancionar les companyies transnacionals amb multes de fins a 10 milions d'euros. 

elperiodico

larazon

elmundo

abc

lavanguardia

elpais

elpuntavui

ara

Imatge principal, un soldadet de joguina / Pixabay