El govern del Marroc s'ha vanat de la caiguda de la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, després de la remodelació del govern espanyol per part del president Pedro Sánchez. Segons ha explicat el diari L'opinion de Rabat, aquesta destitució "es pot veure com un senyal d'apaivagament cap al Marroc", després de la qüestionada gestió de la crisi diplomàtica oberta entre els països per part de l'exministra. 

L'acollida de líder del Front Polisario, Ibrahim Ghali, a Espanya per ser tractat d'una infecció per coronavirus, va detonar una greu tensió amb el govern marroquí que, a més d'haver provocat una crisi migratòria de joves a Ceuta - amb prop de 10.000 entrades en menys de 24 hores -, ha acabat als tribunals, atès que recentment s'ha conegut que va ser Exteriors qui va donar l'ordre a la base de Saragossa de no revisar el passaport de Ghali. 

"La pitjor crisi dels últims 16 anys"

El mitjà defensa que "la partida de Laya s'esperava des de feia diverses setmanes", ja que, "l’excap de la diplomàcia espanyola, durant el seu mandat, va provocar la pitjor crisi entre Rabat i Madrid dels últims setze anys, en particular pel seu paper central en l’intent d'acollir en secret a Brahim Ghali tot i les opinions negatives dels serveis secrets espanyols i del ministeri de l'Interior".

 

EuropaPress 3430056 brahim gali presidente rasd secretario general frente polisario

El líder saharaui, Brahim Gali / Europa Press

 

Intent de combatre "el tàndem PP i Vox"

Així, consideren que "la destitució de González Laya es pot veure com un senyal d'apaivagament cap al Marroc". "També és una maniobra política dirigida cap a l'escenari intern. El govern de Sánchez està aclaparat, quant a la intenció de vot, pel tàndem PP i Vox, els quals va aprofitar la disputa amb el Rabat per enfortir-se i fer oblidar a la gent els múltiples casos de corrupció", continua l'article. 

D'altra banda, es parla del canvi en la cartera com a una "tornada a la normalitat amb el Marroc" que "permetria als socialistes espanyols reenfocar el debat en temes interns i evitar la constitució d'un front dur de dreta capaç de guanyar la majoria absoluta en les pròximes eleccions". 

José Manuel Albares, nou ministre

González Laia va assumir la direcció de la diplomàcia espanyola després de ser directora executiva del Centre de Comerç Internacional (ITC), l'agència de desenvolupament de Nacions Unides i l'Organització Mundial de Comerç (OMC) des de setembre de 2013.

Ara, serà substituïda per José Manuel Albares, actual ambaixador a París i home de la màxima confiança de Sánchez, que l'ha acompanyat com a assessor internacional des que aquest arribés a la secretaria general del PSOE. La crisi del Marroc, serà una de les primeres tasques que trobarà sobre la taula. 

 

EuropaPress José Manuel Albares asiste al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, en la cumbre del clima COP25 bares asiste presidente gobierno pedro sanchezEl diplomàtic José Manuel Albares assisteix el president de govern espanyol, Pedro Sánchez / Europa Press

 

Imatge principal: l’exministra d'Afers Exteriors espanyola Arancha González Laya / Europa Press