Tot just una setmana després de la crisi de govern, Pedro Sánchez ha carregat contra una oposició "derrotista i ominosa" en un acte del PSOE a Andalusia, acompanyat de Juan Espadas, alcalde de Sevilla i que fa unes setmanes va guanyar a Susana Díaz a les primàries del partit per escollir candidat a la Junta. A l'acte, ha tret pit sobre el ritme de vacunació a Espanya i ha assegurat que la setmana que ve "un de cada dos espanyols tindrà la pauta completa".

La immunitat de grup, més lluny

Segons les dades publicades ahir pel ministeri de Sanitat, a l'Estat hi ha 23.372.796 persones amb les dues dosis de la vacuna (o una de la monodosi Janssen), que representen un 49,3% de la població. Per això, el president del govern espanyol preveu assolir en els dies vinents la fita de tenir un 50% de la població protegida. En aquest sentit, també ha celebrat que  "ahir vam complir una nova fita amb la xifra de 50 milions de dosis administrades i arribarem al 70% de la població vacunada abans que acabi l'estiu", el percentatge de població que es plantejava inicialment per aconseguir la coneguda com a "immunitat de ramat".

Aquesta, però, amb el ritme de contagis i les noves variants es podria allunyar. Segons el Consell Superior d'Investigacions científiques (CSIC), ara es necessitaria com a mínim un 80% de la població protegia per aconseguir la immunitat de grup, que no arribaria fins a la tardor

Davant l'augment de contagis d'aquests dies, la majoria protagonitzats per joves en la vintena que són la franja d'edat que presenta una incidència més alta, Sánchez ha volgut llançar-los un missatge d'agraïment, ja que considera que han sigut "un exemple de solidaritat i responsabilitat davant a les generacions dels més grans, que han estat els més vulnerables durant la pandèmia" 

L'oposició del "no a tot" 

Per això, davant l'alegria d'avançar en el procés de vacunació, Sánchez s'ha fixat en una oposició "derrotista i ominosa" pel que fa a la pandèmia, i basada en criticar tot allò que fa l'executiu: "Només sap dir una cosa, vagi-se'n senyor Sánchez, com ja van fer amb González i Zapatero", ha ironitzat.

El president del govern espanyol ha denunciat que, davant dels cessaments de la setmana passada, fins i tot li han criticat que nomeni els seus ministres: "Aquesta és l'oposició que tenim, la del no a tot", ha insistit en la seva crítica Sánchez. Dirigint-se a la militància, ha exposat quins són els seus plans de futur i prioritats en el que resta de legislatura: "Però mireu, us dic una cosa, allà ells amb la seva confrontació i crispació. Nosaltres al que és important i el que volen els espanyols: la vacunació, la recuperació i la modernització del país per superar aquesta pandèmia", ha reflexionat entre els aplaudiments.

10.000 milions pel repte demogràfic 

L'altre gran anunci, més enllà de la previsible fita del 50% de vacunats, ha estat que en la conferència de presidents, prevista pel 30 de juliol i a la que Pere Aragonès ja ha anunciat que no assistirà, es farà un "pas endavant contra el repte demogràfic", aportant un paquet de 10.000 milions d'euros.

Segons Sánchez, aquests seran "una oportunitat per a tots els territoris", ja que "igual que cap persona no es pot quedar enrere, tampoc es pot quedar enrere cap regió".