La Comissió Europea va aprovar definitivament el Pla de Recuperació espanyol per tal de poder rebre els Fons Europeus. Aquest pla va ser presentat l’abril passat per Pedro Sánchez que, orgullós, va presentar les principals inversions que farà l’Estat els pròxims dos anys. Ara bé, aquestes inversions eren molt generals i d'aquí sorgeixen dues preguntes, on aniran a parar realment aquestes inversions i què haurà de fer Espanya a canvi per poder rebre aquests diners?

En els últims mesos, el govern espanyol ha anat presentant, en comptagotes algunes de les polítiques que rebran finançament europeu, però el que no ha fet és indicar del cert on aniran a parar aquests fons, seran ajudes o inversions a projectes publicoprivats, el que falta concretar. 

Per la part de les reformes passa una mica el mateix. Si llegim el pla de recuperació de Sánchez, el govern espanyol es compromet a fer 20 reformes, moltes de les quals ja estaven en marxa abans de la presentació del pla, però les que encara estan en construcció no sabem ben bé quan arribaran, només que estaran finalitzades abans que acabi 2023.

Les inversions promeses

El passat 13 d'abril, en una compareixença de premsa, Sánchez va detallar les inversions que preveu l'executiu espanyol en els pròxims dos anys, que seran de quasi 70.000 milions d'euros. Segons va detallar Sánchez, aquestes estaran centrades en 4 grans eixos, la transició ecològica (39% del total), la digitalització (29%), l'educació i formació (10,5%) i la recerca (7%).

La partida més important en aquest pla serà de 13.200 milions d'euros i estarà destinada a la mobilitat sostenible i a l'electrificació del parc d'automòbils. En aquest sentit sí que tenim una inversió prevista i són els 4.295 milions pel cotxe elèctric, però, és clar, el govern espanyol encara ha de definir a què destinarà els 8.905 milions restants, que, recordem, hauran d'arribar en els pròxims dos anys i mig. 

La segona major inversió serà per la rehabilitació de l'habitatge, amb un total de 6.820 milions d'euros. Del qual també sabem alguna cosa, ja que aquesta mateixa setmana, l'executiu va aprovar el repartiment de 2.800 milions d'euros entre les 17 comunitats autònomes perquè puguin posar en marxa inversions per rehabilitar habitatges, modernitzar-los i per a la digitalització de l'educació i indústria audiovisual. Si ho mirem en detall, 1.600 d'aquests milions van dirigits exclusivament a rehabilitació i aniran directament a les mans dels propietaris dels habitatges en formes d'ajudes. A més, i en paraules de la ministra portaveu Isabel Rodríguez, ja va assegurar aquest mateix dimarts que l'executiu preveu invertir 1.000 milions més entre l'any que ve i l'altre per a la construcció de 20.000 habitatges de lloguer. Tot i això encara falta per definir algunes de les inversions que han d'arribar.

Modernitzar les administracions

La tercera gran inversió serà per a la modernització de les administracions públiques espanyoles amb 4.315 milions. Aquesta reforma inclourà la digitalització i el reforç de l'avaluació de les polítiques públiques i ajudarà a reduir la temporalitat, reforma que sí que s'ha portat a terme i s'anirà desplegant a poc a poc per reduir l'interinatge. Concretament Sánchez va assegurar que aquesta inversió suposarà "una autèntica revolució" pel que fa a la relació entre la ciutadania i l'administració. 

A més, Sánchez també ha anunciat una inversió de 4.060 milions per a la digitalització de totes les pimes de l'Estat, que es detallen en el pla d'inversió específic que el govern espanyol ja ha presentat, falta saber quan es començarà a desplegar. En matèria de digitalització, també 4.000 milions per desenvolupar el 5G a Espanya perquè arribi "a tots els racons" de l'Estat, sobre el qual hi ha el pla per fer-ho i hauria d'acabar abans de 2025.

La transició energètica també tornarà a ser present en els 3.780 milions d'euros que Sánchez vol invertir a la nova política industrial per a l'horitzó 2030, que buscarà una millora en l'economia circular i una millor gestió dels residus en la pròxima dècada. Dins d'aquest punt s'inclouen els macroprojectes per a la digitalització de tots els sectors econòmics així com les famoses inversions per a projectes publicoprivats destinats al "desenvolupament de noves tecnologies i ecosistemes empresarials". Sobre aquest tema, ja sabem, que diverses empreses i les Comunitats han presentat els seus projectes a l'espera que vagi arribant finançament perquè puguin veure la llum.

Transició digital

La setena gran inversió de Sánchez és un nou pla per a la transició digital, que comptarà amb un total de 6.590 milions d'euros. Segons va explicar el president espanyol, aquestes inversions es destinaran a què tothom tingui accés a la digitalització del sistema, des de la gent gran als empresaris i autònoms. 

El sector turístic també tindrà protagonisme en les inversions de l'executiu espanyol, ja que el govern de l'Estat destinarà un total de 3.400 milions al turisme, per facilitar que tingui una major competitivitat en els pròxims anys i també hi haurà inversions en forma d'ajudes per un dels sectors més afectats per la crisi. Per aconseguir aquesta transformació, el pla de recuperació marca que "s'impulsaran projectes transfronterers per posicionar la indústria i a l'avantguarda europea". Aquest també serà el cas del sector de la ciència i la innovació, que rebrà 3.380 milions d'euros a través de la reforma sistema nacional de la ciència i la innovació a través del qual es canalitzaran aquestes inversions quan, un altre cop, arribi el finançament que les permeti. 

Per últim, Sánchez també ha anunciat que vol desplegar un sistema potent d'energies renovables dins d'Espanya i és per això que vol destinar un total de 3.165 milions a millorar-lo. Aquestes inversions serviran per desenvolupar diversos projectes d'emmagatzemament d'energies renovables i eficiència energètica per aconseguir que el 74% de l'energia que consumirem el 2030 tingui origen renovable, per tant també hi haurà inversions per construir plantes en aquest sentit, un altre cop, el que no se sap és quan començaran a arribar aquestes, perquè, recordem, tot aquest paquet d'inversions s'ha de produir abans que acabi 2023.

Per tant, podem veure com les inversions anunciades per Sánchez sí que estan ben estructurades i, sobre el paper, s'han fet tots els passos necessaris per a fer-les realitat, ara bé, el que manca en el pla de recuperació espanyol quan es faran realitat.

Els deures de Sánchez

Com ja hem comentat, totes aquestes inversions no seran possibles si el govern espanyol no fa "els deures" als quals s'ha compromès amb Brussel·les, ja que si no es produeixen les 20 reformes acordades, Europa no desbloquejarà el finançament. De moment, l'Estat ha entregat correctament la primera part i ja s'ha desbloquejat la primera partida de 9.000 milions d'euros que arribaran en les pròximes setmanes. El segon paquet, segons les previsions arribarà a finals d'any i serà de 10.000 milions d'euros

Una de les reformes més important, i la que més encaminada té l'executiu és la del sistema de pensions. Aquest mes de juliol, es va poder tancar la primera part de la reforma amb els agents socials i s'espera que a finals d'any ja tinguem reformat del tot el sistema. 

La segona tasca és la reforma fiscal, que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero ja va anunciar que fins a l'any que ve no arribarà. En el mateix estat es torba la reforma laboral, tot i que tot apunta que en els pròxims mesos hauria de començar la negociació per derogar la que va fer el PP durant els governs liderats per Mariano Rajoy. 

Una altra de les reformes que el govern espanyol també te prou encaminada és la nova estratègia de la mobilitat sostenible i connectada, aquesta mateixa setmana, el president va presentar les inversions per a fomentar el cotxe elèctric i la mobilitat connectada per valor de quasi 4.300 milions.

​Un altre clàssic de les reformes a Espanya és l'educativa. Cada vegada que hi ha un canvi de govern, aquest reforma el sistema educatiu del país sense buscar mai un consens amb l'oposició, el que fa que portem 8 lleis sobre Educació des de 1980. L'última va ser la que va aprovar la ministra Celaá, que encara s'ha de desplegar.

La famosa reforma judicial

A continuació hi ha dues reformes estructurals per l'Estat, la del sistema judicial i la del sistema Salut. La primera ja ha entrat al Congrés i de fet es va aprovar, ara, però està pendent dels recursos que van presentar Vox i el PP, i podria tombar la reforma en qüestió. Per altra part, de la reforma del sistema sanitari només sabem que el govern espanyol l'ha posat en marxa després de pactar-la amb les autonomies, per tant encara haurem d'esperar per saber alguna cosa més en detall.

El govern espanyol també s'ha compromès amb Europa a modernitzar i digitalitzar de les administracions públiques de l'Estat. Segons van explicar Nadia Calviño i Miquel Iceta el passat mes de maig, bàsicament això significarà els principals serveis que ofereixen a la ciutadania siguin plenament digitals i la millora de l'eficiència d’aquestes. De moment, l'únic que ha aprovat o posat en marxa l'Executiu és la reforma per reduir la temporalitat dins de les administracions.

La reforma de les polítiques d'habitatge van molt lligades a les inversions que farà l'executiu i se centren a incorporar la renovació i promoció del parc públic "per proporcionar habitatges públics accessibles per als joves" a través d'un programa que comptarà amb 1.000 milions d'euros en habitatge social per a lloguers.

De cara a combatre el canvi climàtic, l'Executiu s'ha compromès a impulsar una nova Llei del Canvi Climàtic, que ja va aprovar el aquest més d'abril, i a reformar el sistema energètic, que de moment ha començat amb els canvis a la factura de la llum i hauria d'anar lligat també ales inversions per a fomentar les energies renovables i augmentar-ne la generació. A això també hi estarà lligat al nou full de ruta per desenvolupar l'hidrogen sostenible, que ja està presentat, i s'haurà de començar a posar en marxa en els pròxims mesos i ser una realitat l'any 2050.

Seguint amb la transició verda, també s'impulsarà una modificació de les polítiques agràries i de la pesca a Espanya que de moment està als llimbs tot i que el ministre Luis Planas va assegurar que seria una de les prioritats del seu Ministeri. Alhora, també hi ha la modificació i adequació del text Llei d'Aigües per garantir un marc legal favorable en consonància amb el Pacte Verd Europeu, que es va aprovar molt abans de l'anunci del pla de recuperació, a finals de 2020.

Les últimes reformes a les que s'ha compromès el govern Sánchez són la modificació del sistema nacional de ciència, la millora de la qualitat regulador i clima de negocis a través d'una reforma concursal​, la reforma de l’economia de les cures, l'impuls de l’economia circular i la millora de les polítiques d’inclusió al país. Totes elles són reformes que anirem veiem en els pròxims dos anys però que de moment encara no estan aprovades o en vigor.