El quiosc mostra avui la gran preocupació que impera arreu d’Europa per la rebel·lió que ha protagonitzat un dels seus estats membres, Polònia, que un cop més ha desafiat l’autoritat de la UE en rebutjar la preeminència del dret comunitari envers el dret polonès. Aquesta preocupació és més evident entre els diaris editats a Madrid, sobretot un d’aquells que no s’ha cansat de parlar de rebel·lió quan s’ha referit a l’independentisme.

La rebel·lió del govern polonès ocupa la portada-pòster de l’ABC, que destaca com estan de preocupats a Brussel·les perquè el desafiament polonès s’estengui a Hongria. Novament l’executiu de Mateusz Morawiecki  tensa la Unió en fer seva la sentència del seu Tribunal Constitucional (de més que dubtosa independència a l’estar integrat per exdiputats del partit al govern) i sustentar que part de les seves lleis fonamentals són incompatibles amb els tractats de la Unió.  Certament tot un desafiament als principis fundacionals de la UE i de la justícia europea. I és precisament aquesta justícia europea que tant es defensa quan es tracta de l’embat polonès, la que ha de resoldre a curt termini sobre la situació de Carles Puigdemont i a més llarg termini sobre els recursos contra la sentència del judici al procés presentats pels líders independentistes condemnats pel Suprem. Cal esperar que quan arribi el cas, no es posi en dubte les resolucions de la justícia europea.

Zapatero i Puigdemont

En aquest context, novament l’ABC posa el focus en les manifestacions fetes aquest divendres per l’expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, conegut per tots i totes pel seu talante, en el sentit que s’està treballant per trobar una solució a la situació del president Carles Puigdemont. El rotatiu del trio de la benzina, però, va més enllà i dona per fet que Pedro Sánchez “prepara el perdó per a Puigdemont” i que hi ha un pla per minimitzar la condemna del “pròfug”. Com els agrada utilitzar aquest mot quan es refereixen a Puigdemont! Potser caldria recordar-los que el líder de Junts té domicili conegut i es presenta davant dels tribunals cada cop que és citat.

Oci nocturn, vacuna i picaresca

I enmig de tot plegat, les ganes de recuperar la normalitat en la postpandèmia ha quedat  palès amb les aglomeracions que s’han viscut en la reobertura de l’oci nocturn, amb aglomeracions i poca mascareta. S’espera que la mesura reactivi la vacunació dels joves, més reticents a fer-ho, segons El Periódico, mentre que l’Ara explica com s’ha creat un mercat negre de venda de passaports covid falsos al mòdic preu d'entre 150 euros i 550 euros. Tot per entrar a la disco. Com veuen, torna la normalitat.

abc

elpais

elmundo

elperiodico cat

ara

lavanguardia

larazon

elpunt avui

Imatge principal, banderes de la UE / Unplash