El Tribunal Constitucional (TC) de Polònia ha dictaminat aquest dijous que el Tractat d'Adhesió d'aquest país a la Unió Europea és incompatible amb algunes parts de la Constitució polonesa, perquè situa el dret comunitari per sobre del nacional. El posicionament de l'alt tribunal és un obús contra la UE, quan la Comissió Europea no ha aprovat els 23.900 milions del fons de recuperació per a Varsòvia a causa de la seva actitud, i situa Polònia al límit de la ruptura jurídica amb l'espai comunitari.

El tribunal s'ha pronunciat a instàncies del Govern polonès, que va demanar la seva opinió sobre la preeminència del dret polonès o de la UE en cas de conflicte entre tots dos, un cas polèmic que ha enfrontat Varsòvia amb les institucions comunitàries durant els últims mesos.

El tribunal havia endarrerit la seva decisió en diverses ocasions mentre el govern polonès assegurava a la Comissió Europea que desitjava negociar i, per tant, rebaixar l'escalada de tensió. La UE segueix sense aprovar el pla de recuperació polonès, i, a més, amenaça d'estrenar amb Varsòvia el nou instrument de protecció de l'estat de dret, que permet a la Comissió Europea tallar l'aixeta dels fons europeus a països que ataquen la independència judicial.

Els jutges polonesos

 

Segons el Constitucional polonès, els articles 1 i 19 dels Tractats europeus són inconstitucionals en aquest país, per una suposada invasió de competències. La clau de volta és que els magistrats polonesos consideren que el Tribunal de Justícia de la UE no té competència per a establir si els jutges polonesos són o no independents.

El Constitucional, que ha votat per majoria de tres sobre cinc, afirma que "la UE no té competència per avaluar la Justícia polonesa i el seu funcionament", de manera que es rebutgen també les exigències de desmantellar la polèmica reforma judicial que el Govern polonès va iniciar el 2015.

Les tensions entre Varsòvia i Brussel·les han anat acreixent en els últims mesos, amb el govern polonès que ha arribat fins i tot a proposar la possibilitat de prendre mesures "dràstiques" davant l'escalada del pols polític, replantejant la continuïtat de país dins de la UE, que encara no ha autoritzat el desemborsament dels 23.900 milions d'euros previstos en el pla de recuperació.

Ara la postura de l'alt tribunal polonès deixa en l'aire els diversos fronts oberts amb Brussel·les i obre la porta al fet que Varsòvia no compleixi les sentències de la Justícia europea. 

Repercussions a Catalunya

La decisió del Constitucional polonès té una repercussió a tota l'estructura de la UE, sobretot per quina sigui la conclusió. Si la UE no transigeix amb l'ofensiva polonesa, caldrà veure què farà si la Justícia europea dona la raó al president a l'exili, Carles Puigdemont, i Espanya mostra recel a aplicar aquesta hipotètica decisió.