El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sol·licitat aquest divendres al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que li retorni la immunitat de forma cautelar amb l'objectiu d'evitar una nova detenció com la que es va produir el passat 23 de setembre a Sardenya. Aquest pas ja havia estat avançat pels advocats del president Puigdemont i el tràmit s'ha formalitzat aquest divendres.

Es tracta de la segona vegada que l'eurodiputat demana protecció al TGUE. En aquest sentit, després d'haver-li concedit la immunitat de forma cautelaríssima el mes de juny, poques setmanes després, al juliol, el TGUE considerava innecessari que mantingués la immunitat perquè entenia que el procediment d'extradició estava suspès i que el president no corria risc de ser detingut o extradit.

Si hi ha euroordres, podien tornar les cautelars

Encara que el 30 de juliol el TGUE va resoldre que retirava la cautelaríssima als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, la justícia europea obria la porta a tornar a estudiar la concessió de mesures cautelars per als tres en el cas que hi hagués noves euroordres per evitar el risc de detenció.

Tot i aquesta decisió, l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, va defensar que el president i els consellers a l'exili mantenien la immunitat parlamentària precisament pel fet que el tribunal entenia que no hi havia risc de detenció ni d'extradició.

En un fil a Twitter, Boye ha confirmat que han presentat la sol·licitud d'aquestes mesures cautelars: "Tal com vam anunciar el dissabte 25, i una vegada comprovat que no existeix voluntat per part del jutge Llarena de garantir els drets dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí, avui hem presentat una sol·licitud de mesures cautelars, que no cautelaríssimes". L'advocat continua el fil explicant que "aquesta petició, pel seu procés de tramitació i duració, no afecta la vista assenyalada per al proper dilluns davant dels tribunals italians, encara que s'hauria de donar trasllat d'aquesta tant al Parlament Europeu com al Regne d'Espanya per tal que es pronunciïn al respecte".

TUIT gonzalo boye hilo medidas cautelares puigdemont

TUIT gonzalo boye hilo medidas cautelares puigdemont 2

Finalment, Boye recorda que "en l'anterior ocasió que vam demanar aquestes mesures, Espanya va indicar que no existia risc de detenció, fet que s'ha demostrat incert a la llum del que va succeir la setmana passada a L'Alguer i de la comunicació que va emetre ahir el jutge Llarena".

En una nota de premsa, el Tribunal General de la Unió Europea ha informat que ha rebut a la Secretaria General "una nova demanda de mesures provisionals".

Nota de prensa TJUE Tribunal Europa Cautelares Puigdemont

 

Aquesta demanda l'han registrat amb el nom "assumpte T-272/21 RII, Puigdemont i Casamajó i altres/Parlament".

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont, en l'acte de l'Aplec Internacional Adifolk a L'Alguer. ACN.