Una de les notícies de la jornada de divendres va ser la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de retirar de nou la immunitat als eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La primera reacció de la dreta nacionalista espanyola i el seu entorn mediàtic va ser d’eufòria i n’hi havia que es pensaven que els exiliats serien detinguts gairebé al moment. El cert és que ahir mateix tant Toni Comín com Lluís Puig -que no té immunitat perquè no és diputat del Parlament Europeu- van participar en un acte a Perpinyà digne dels temps del Regne de Mallorques, tot presentant la delegació del Consell per la República a les Illes Balears al Palau dels Reis de Mallorca de la Fidelíssima Vila de Perpinyà.

El cas és que fent un repàs a les portades dels diaris d’aquest dissabte ja es veu que la decisió del TGUE no és més que un altre episodi en la llarga cursa dels exiliats per demostrar que a la Unió Europea els únics que van contra direcció són els jutges de l’Estat espanyol, perquè per molta eufòria que pogués suscitar en un primer moment l’aixecament de la immunitat parlamentària, al final a les redaccions dels diaris es devia imposar el seny o bé van fer cas al consell de Carles Puigdemont, per concloure que no n’hi ha per tant.

De fet, l’absència de Puigdemont a les portades madrilenyes, a excepció de ‘La Razón’, corroboren aquesta hipòtesi, perquè l’experiència demostra que si tingués rellevància hi haurien posat tota la carn a la graella. Només el diari de Paco Marhuenda en parla, però amb un titular pla sense gens d’entusiasme: ‘Puigdemont torna a perdre la seva immunitat’. A la resta, res.

larazon

abc

De fet, la notícia principal és la de la conferència de presidents autonòmics, que els diaris expliquen a la seva manera, i de fet amb certa discòrdia entre ells. Així, ‘La Razón’ assegura que la trobada va ser ‘Una reunió de guant blanc per repartir-se els diners europeus’, mentre que l’‘ABC’ assegura que la cimera va acabar “Sense novetats ni acords”.

elmundo

elpais

Per ‘El Mundo’, el resum de la conferència és que ‘Les Comunitats Autonomes repartiran els fons però Moncloa en triarà el destí’, mentre que a ‘El País’, la conclusió és que ‘Sánchez calma el PP amb més vacunes i més cogobernança’.

ara

elpuntavui

Als diaris catalans en canvi, l’aixecament de la immunitat apareix a algunes portades, senyal que és un fet informatiu que cal ressenyar, però sense gaire rellevància, evidenciant que tot plegat no va enlloc: L’‘Ara’ assegura que ‘Puigdemont, Ponsatí i Comín tornen a perdre la immunitat’ però el tema principal és econòmic: ‘Recuperació’. Per la seva banda, ‘El Punt Avui’ informa que ‘El TGUE torna a retirar la immunitat a Puigdemont’ però obre amb una entrevista a la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina: “Cal explicar a fora que el conflicte no està tancat”.

elperiodico

lavanguardia

Per la seva banda, ‘El Periódico’ assegura que ‘La cimera dona fruits’ i ‘La Vanguardia’, que ‘El govern espanyol cedeix 10.500 milions de fons de la UE a les autonomies’.