La conferència de presidents autonòmics serà, sobretot, els anuncis de Pedro Sánchez. Davant dels cinc minuts que tenen d'intervenció els dirigents de les comunitats, el president del govern espanyol ha disposat de temps il·limitat. I els ha aprofitat per a anunciar diverses fites. Des de la compra massiva de vacunes, per assolir a finals d'estiu la immunitat de grup, fins el repartiment dels primers milions d'euros que arribaran de la Unió Europea. La cita de Salamanca ha estat marcada per l'absència del president Pere Aragonès, que ho ha qualificat de "conferència fake", però també per la crítica d'altres barons territorials, especialment del PP.

Pel que fa als fons de recuperació europeus, segons fonts de La Moncloa, el president del govern espanyol ha anunciat el repartiment aquest any de 10.500 milions d'euros a les comunitats autonòmics. Són només el 55,5% dels 19.036 milions d'euros que Espanya rebrà el 2021 per part de la Comissió Europea i el 43% dels que s'havien pressupostat per l'actual exercici. En realitat, la passada tardor ja s'havia explicat que les comunitats gestionarien al voltant de la meitat dels fons europeus, com estava contemplat als pressupostos de l'Estat.

Per altra banda, pel que fa a la vacunació, Pedro Sánchez s'ha felicitat perquè el 55,7% dels espanyols ja tenen la pauta completa i el 66% dels ciutadans han rebut almenys la primera dosi. En aquest sentit, ha explicat que l'Estat espanyol ha començat a donar els 22,5 milions de dosis compromeses a nivell internacional i ha anunciat una compra massiva. Concretament, Espanya rebrà fins a 3,4 milions de dosis addicionals de Pfizer durant les pròximes setmanes. D'aquesta manera, la previsió per al mes d'agost passarà de 13,1 a 16,5 milions.

L'altre àmbit que pretenia abordar la conferència de presidents autonòmics és el "repte demogràfic", és a dir, el despoblament. En aquest context, el president espanyol ha anunciat l'activació d'un pla de 10.000 milions d'euros per a complir les 130 mesures compromeses. Segons ha assegurat Sánchez, en només tres mesos s'han iniciat tres de cada quatre mesures en aquest sentit i ja s'ha compromès una quantitat superior als 3.000 milions d'euros.

El Rei aclamat, Sánchez escridassat

Hi han estat gairebé tots: el rei Felip VI, el president Pedro Sánchez, molts dels seus ministres i gairebé tots els presidents autonòmics. Només n’ha faltat un: el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El cap del Govern ha estat en la diana per la seva absència de la cimera. Però els assistents també han rebut un tracte diferenciat per part de la plaça major de Salamanca aquest divendres al matí. Mentre el monarca ha estat aclamat pel públic, el president del govern espanyol ha estat escridassat.

Els ciutadans que s’hi han acostat han rebut l’arribada de Felip VI amb aplaudiments i crits de “visca el rei” i “visca Espanya unida”. El cap de l’Estat ha saludat les mostres d’afecte. En canvi, Pedro Sánchez s’ha trobat un ambient més aviat hostil, escridassada inclosa. S’han escoltat tota mena de retrets, improperis i insults, des de “fill de puta” i “pocavergonya” fins a peticions de dimissió, referències als “140.000 morts” per coronavirus i alguna proclama més original: “Et creus molt guapo”.