El Tribunal General de la Unió Europea ha retirat la immunitat als eurodiputats, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.  Aquesta decisió s'ha pres perquè, com explica l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, el Tribunal europeu no considera necessàries les cautelars perquè "els eurodiputats conserven la immunitat" per desplaçar-se al Parlament Europeu, segons "l'article 9.2".

Davant la decisió del TGUE la premsa espanyola ha celebrat el moviment, però ha oblidat el que recorda Boye i també recull l'ACN: "Les euroordres estan suspeses". L'eurodiputat i president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la pluja de titulars i ha recomanat a la premsa espanyola "una mica de til·la" i que "es llegeixi a fons la decisió del TGUE".

 

Puigdemont TUIT

 

En aquest sentit, i al contrari del "relat de la premsa espanyola", com piula Puigdemont, la raó per desestimar el recurs contra el suplicatori és que el vicepresident del TGUE considera que els eurodiputats “no han demostrat que puguin ser objecte d’una detenció imminent”.

L'argumentari de Boye

El president de Catalunya a l'exili ha argumentat: "El relat de certa premsa espanyola torna a ser el mateix que en situacions precedents. Una mica de til·la i, sobretot, que es llegeixin a fons la decisió del TGUE. Les euroordres estan suspeses." En resposta a la piulada en la qual el seu advocat, Gonzalo Boye, disseccionava els fets: "El TGUE considera que no són necessàries les cautelars perquè tant Puigdemont, com Comín i Ponsatí conserven la immunitat de l'article 9.2 i les OEDE estan suspeses per les prejudicials plantejades pel jutge Llarena i, si es modifica la situació, s'avaluaria noves cautelars".

BOYE TUIT

El president del TGUE tampoc veu un risc de detenció en el cas que surtin de Bèlgica per assistir a les reunions del Parlament a Estrasburg. El TGUE assegura que “la immunitat que empara els diputats durant els seus desplaçaments al lloc de reunió del Parlament o quan tornin d’aquest, es manté jurídicament intacta”.

La CUP reacciona a la decisió

El diputat de la CUP Pau Juvillà ha valorat com una "molt mala notícia" la retirada de la immunitat per part del Tribunal General de la Unió Europea a Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Pau Juvillà CUP 14f - Sergi Alcàzar

Pau Juvillà. - Sergi Alcàzar

"Que retirin la immunitat a persones que el que han fet és posar urnes perquè tothom pugui expressar la seva opinió respecte al nostre futur col·lectiu és, sense cap mena de dubte, una mala notícia", ha lamentat Juvillà des del Parlament. Els tres eurodiputats havien recuperat la immunitat a principis de juny quan el TGUE els hi va retornar de forma cautelaríssima, però ara els hi ha retirat un altre cop perquè creu que no han "acreditat amb un grau de probabilitat suficient" que puguin ser detinguts, perquè les euroordres estan suspeses.

Imatge principal: Puigdemont i Boye a Brussel·les . - EFE