El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat, per majoria, el recurs d'empara de Josep Rull contra la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar per un delicte de sedició en el judici del procés independentista. Com en el cas de Jordi Turull, també hi ha dos vots particulars dels magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer que es posicionen en contra de la decisió de la resta del tribunal. 

El tribunal ha avançat la decisió, però encara no hi ha escrita la sentència ni s'ha fet públic el contingut dels vots particulars. Turull i Rull ja estan llestos per recórrer el seu cas a Europa. 

El Tribunal Suprem va condemnar Josep Rull a la pena de 10 anys i 6 mesos de presó i inhabilitació absoluta per un delicte de sedició. Avui el Tribunal Constitucional ha resolt el recurs d'empara desestimant-lo i obrint així el camí, també de Rull, a presentar el recurs contra la sentència al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Feia més d'un any que el cas estava encallat a la taula del TC i sense la resolució d'avui, Rull no podia portar el seu cas a Estrasburg.

El TC ha avançat la resolució de la sentència, el ponent de la qual és el magistrat Ricardo Enríquez. Considera, entre altres qüestions, que "no s'ha lesionat el dret del recurrent a la tutela judicial efectiva en relació amb el principi de legalitat, perquè la decisió de Tribunal Suprem està suficientment motivada".

turull rull lledoners suspensió tercer grau - efe

Turull i Rull entrant a la presó de Lledoners després de la suspensió del tercer grau - ACN

El comunicat del TC diu que "en efecte, la seva condemna ve justificada pel fet que va participar activament posant les bases que van propiciar les condicions de mobilització ciutadana encaminada a la celebració d'un referèndum judicialment prohibit; impedir el normal funcionament de l'Estat, que actua en defensa de la legalitat, i va participar tant en la convocatòria d'un referèndum il·legal com en la seva realització. Tot això després d'haver estat prèviament advertit de la il·legitimitat constitucional d'aquestes iniciatives".

Els propers dies, els advocats de Rull prepararan el tràmit per portar el cas al TEDH, de la mateixa manera que ho estan fent aquests dies amb el cas de Jordi Turull, que va rebre la mateixa resolució fa una setmana. 

De nou, els vots particulars

Igual que en el cas de Jordi Turull, hi ha els dos vots particulars que van obrir la caixa dels trons contra la condemna i el procés judicial als presos polítics. Falta veure encara els arguments, però és d'esperar que els dos vots particulars vagin en la mateixa línia. En el cas de Turull, els dos magistrats defensen els drets fonamentals i argumenten que la pena de presó i inhabilitació per sedició és desproporcionada. Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer confronten directament els seus arguments amb els de la resta del tribunal que ha desestimat el recurs de Turull i que dona per bona la sentència del Tribunal Suprem.

El cas i els dos vots particulars confronten la judicatura amb l'executiu de Pedro Sànchez, a qui Turull s'hi va referir directament fa uns dies durant la roda de premsa per analitzar la decisió del TC​. Turull es va dirigir directament a Pedro Sánchez, a l'executiu "més progressista de la història", i li va fer una pregunta clara: "Amb quin dels dos posicionaments del Tribunal Constitucional està l'executiu de Pedro Sánchez? Amb el que trinxa drets o al costat del que defensa que no hi ha estat de dret sense la defensa dels drets fonamentals?".