L’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas va engegar ahir el ventilador per escampar tot d’acusacions cap a la cúpula del PP i en concret Mariano Rajoy, de qui va dir que no només coneixia l’existència de la caixa B d’aquest partit i se’n beneficiava a través de sobresous, sinó que hauria estat el responsable directe de la destrucció de la documentació que l’incriminava. Ràpidament, tant el PP espanyol com la sucursal catalana es van afanyar a apartar-se de la trajectòria de la ventada i fer veure que tot allò no anava amb ells.

abc

Durant la jornada d’ahir, aquesta confessió es va convertir en tota una bomba informativa fins al punt que avui en parlen totes les portades dels diaris... menys un. A l’ABC han optat per una contraofensiva i, conscients que la millor manera de tapar un escàndol és amb un altre, han optat per engegar el seu propi ventilador a màxima potència per mirar d’esquitxar tant Pablo Iglesias com Pedro Sánchez. La notícia que obre el diari és Sánchez va ocultar al Congrés l’informe dels ajuts europeus, però el titular més vistós, gràcies a una fotografia de gran format és De mainadera dels Iglesias a alt càrrec a Igualtat. I com diria Rajoy, "aquest senyor del qual vostè em parla" no apareix en primera plana. I des d’aquí afegim que la línia editorial d’un diari es defineix per les notícies que tria i com les explica, però també per aquelles que prefereix dissimular. Tant és així que a primera hora d’aquest matí, a l’edició digital de l’ABC la notícia sobre la qüestió es titula així: El PP menysprea l’extresorer: “És l’estratègia d’un pres".

elmundo

L’afer Bárcenas sí que apareix a la resta de diaris, amb titulars com Bárcenas implica Rajoy en la caixa B del PP en vigílies del judici a El Mundo, que afegeix que L’extresorer anticipa que presentarà proves de la participació de l’expresident a dies de les eleccions catalanes, Assegura que Rajoy n'era “perfecte coneixedor” i diu que va destruir davant d’ell els seus papers “sense saber que jo en guardava una còpia” i Admet que va creure que el govern espanyol del PP evitaria l’ingrés a presó de la seva dona: “Va ser una ingenuïtat”.

larazon

Tampoc amaga la notícia La Razón, per bé que la passa pel seu prisma interpretatiu: Rajoy tem que Bárcenas vagi per Cospedal i el deixi sense escut. I a diferència d'El Mundo, dedica un bon espai a la cuidadora dels fills dels Iglesias: Montero utilitza de “mainadera” una alt càrrec.

elpais

El País, sorprenentment caut, titula La confessió de Bárcenas i tria tres declaracions textuals de l’extresorer per complementar la informació: “Des de 1982 va existir institucionalitzat un sistema de finançament del PP amb percepcions en b”; “Rajoy era perfecte coneixedor d’aquestes actuacions. Li vaig mostrar els papers i els va destruir” i “Van rebre complements salarials Rajoy, Cospedal, Trillo, García-Escudero, Cascos, Acebes, Arenas...”

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

araEl ventilador del Bárcenas també arriba a tota la premsa catalana, amb aquests titulars: Bárcenas confessa que Rajoy va destruir documents de la caixa b del PP a El Periódico; Bárcenas assenyala Rajoy a El Punt Avui; Bárcenas acusa Rajoy de destruir els papers de la caixa B a La Vanguardia i Bárcenas confessa i acusa Rajoy de destruir proves a l’Ara.