Amb l’inici del nou any han entrat en vigor les mesures anticrisi anunciades a bombo i plateret per Pedro Sánchez fa tot just una setmana per pal·liar els efectes d’una inflació desbocada a la cistella de la compra. La supressió i/o rebaixa de l’IVA en els aliments ja ha arribat a supermercats i comerços, però l’efecte final per al consumidor no ha estat a l'altura de les expectatives, ja que l’impacte final en els preus dels aliments és, certament molt baix. I aquest és el tema que ha ocupat a una part dels diaris que trobem aquest dimarts al quiosc, portades que posen aigua al vi a la rebaixa de l’IVA als aliments.

La majoria de rotatius han anat a la compra per comparar els preus abans i després de l’aplicació de la rebaixa de l’impost, i la decepció és generalitzada, si bé hi ha qui, com El País, constata quin és l’estalvi sense entrar a valorar-lo. Més dura és La Vanguardia, que constata que la mesura amb prou feines es nota a la cistella de la compra. Els aliments bàsics només s’abarateixen uns pocs cèntims: la rebaixa suposa un estalvi de 4 cèntims en el cas de comprar un litre llet, 30 cèntims si es tracta d’una garrafa d'oli.

La despolitització de la justícia que proposa el PP

El Mundo posa el focus en la cosa política i un dia més torna a furgar en la ferida que ha provocat entre l’electorat socialista la supressió del delicte de sedició i del delicte de malversació, reformes que segons les seves enquestes provocaria que si avui es fessin eleccions el PSOE perdia tants diputats que PP i Vox sumarien una majoria absoluta. Aquest, però no és el tema estrella del rotatiu madrileny, que destaca la voluntat del PP de despolititzar la justícia. Perquè el PP no té intenció d’afluixar en la seva guerra particular amb el PSOE per l’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial i té previst portar al Congrés dels Diputats una proposta per reforma la llei orgànica del poder judicial de manera que siguin els jutges els que triïn la majoria dels membres del CGPJ, deixant els partits polítics fora. Així que ja ho tenim, un cop tancada la crisi per la renovació dels magistrats del Tribunal Constitucional, el 2023 serà l’any de la crisi per a la renovació dels membres del CGPJ, caducat des de fa quatre anys.

Pressupostos i referèndum

Els pressupostos catalans tornen a treure el cap a les portades dels diaris editats a Catalunya després que aquest dilluns el Govern i el PSC hagin acostat postures tot i que encara queden temes pendents. Ho recullen El Periódico i l’Ara. Al seu torn El Punt Avui ens sorprèn amb un títol més propi de fa cinc anys. Referèndum o referèndum, clama la seva portada per explicar que el Govern enllesteix el pacte de claredat per posar data a la consulta. I apunten que La Moncloa estaria oberta a negociar-la. No és aquest el missatge que va enviar Pedro Sánchez poc abans d’acabar l’any, oi?

lavanguardia
Portada La Vanguardia
elpais
Portada El País
elmundo
Portada El Mundo
Portada El Periódico
Portada El Periódico
elpuntavui
Portada El Punt Avui
ara
Portada Ara
larazon
Portada La Razón
abc
Portada ABC