Les negociacions entre el Govern i el PSC pels pressupostos es tensen després de l'emplaçament públic de la formació de Salvador Illa perquè Pere Aragonès mogui fitxa. Davant de la proposta que els socialistes van fer pública la setmana passada i que aquest matí han tornat a reiterar, el Govern ha fet saber a través d'una nota que ja hi ha un acord amb els socialistes, que ascendeix a 5.386 milions, i que les propostes addicionals que "ara" ha incorporat el PSC representen 5.000 milions, que obligarien a inflar artificialment la previsió d'ingressos o desplaçar el compromís de despesa a anys futurs. "Això és enginyeria pressupostària i no seria responsable", adverteix el departament d'Economia a través d'una nota.

El Govern recorda que el PSC no vol augmentar els impostos i que, per tant, els ingressos no poden créixer per cobrir l'augment de despesa que demana. "És cert que la recaptació ha crescut més del previst aquest any, però amb una frenada brusca de l'economia com la que es preveu per al 2023 és molt imprudent preveure que aquest augment es repeteixi", assegura la nota d'Economia.

Acordat el 87%

El PSC va presentar dijous passat un document en què recull les seves exigències al Govern per fer costat als comptes de l'any vinent. Els socialistes asseguren que són resultat de les reunions que han mantingut fins amb els negociadors de l'executiu. Entre d'altres propostes hi figuren projectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o el Quart Cinturó, així com qüestions molt més concretes com l'aturada en l'obertura de noves delegacions a l'exterior, que les subvencions que el Govern concedeix als mitjans de comunicació privats obtinguin l'aval de la Cambra catalana o que el CEO depengui del Parlament.

El Govern ha respost amb una nota en què assegura que ja hi ha un acord amb el PSC, que el 87% dels punts que reclama ja estan acordats, que són 147 propostes en l'àmbit de salut, energia, drets socials, indústria, educació, gestió d'aigua o mobilitat. 

Irresponsable

"Ara, però, el PSC demana propostes addicionals valorades en 5.000 milions d'euros, de les quals 3.000 milions serien per aquest mateix 2023", afegeix. Segons la nota del Govern, per encaixar aquestes peticions només hi ha dues vies, o bé "inflar artificialment la previsió d'ingressos", tenint en compte que l'economia s'està desaccelerant i que l'any vinent el PIB creixerà menys de la meitat, o bé "desplaçar el compromís de despesa a anys futurs", i considera que això no seria responsable.

Tot i la nota del Govern sobre l'acord en un 87% dels punts amb el PSC, aquest mateix matí, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, assegurava que qüestions que els socialistes consideren clau com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport o el Quart Cinturó, són "extrapressupostaris" i per tant han de formar part d'una negociació paral·lela, al marge dels pressupostos.

Sense majoria suficient

De moment Aragonès només compta amb els els seus 33 diputats i els 8 dels comuns per tirar endavant els comptes, molt lluny d'una majoria dels 135 diputats de la Cambra. De fet, el PSC, que disposa com Esquerra de 33 escons i exigeix una negociació d'igual a igual, no ha amagat el malestar pel fet que el Govern hagi tancat abans un acord amb els comuns de Jéssica Albiach, amb qüestions que es contradiuen amb les seves exigències.

De la seva banda, Junts, que també negocia el projecte amb l'executiu d'Aragonès, insisteix que encara esperen resposta a la informació que han reclamat sobre els comptes. No obstant, el Govern fa setmanes que assegura que ja han facilitat tota la informació que se'ls ha reclamat.