En una roda de premsa centrada a fer balanç de l'any i a presentar l'últim paquet de mesures per la inflació i la guerra d'Ucraïna, Pedro Sánchez també ha dedicat part de la seva intervenció a analitzar la situació a Catalunya, així com al discurs de Nadal del president Pere Aragonès, en què aquest va reclamar un acord de claredat per un nou referèndum acordat amb l'Estat. Sobre aquest fet, i com ja ha avançat Salvador Illa, Pedro Sánchez ha tornat a ignorar les peticions de fer una consulta per resoldre el futur polític de Catalunya i ha assegurat que aquest és un debat del passat, del 2017: "En la Constitució espanyola no hi ha el dret a la independència. Ni a la d'Espanya ni a cap constitució del món. A partir d'aquí, poden reclamar el que vulguin", però no es produirà". 

A més, entre retrets a l'oposició pel fet que no ha comptat amb el seu suport en tot el que envolta el conflicte polític quan fa cinc anys la situació va ser la contrària, Sánchez ha tret pit pel fet que, avui en dia, "la Constitució es compleix en tots els territoris", també a Catalunya, i que amb el govern de coalició, "l'independentisme ja no és una preocupació per als espanyols". En definitiva, Sánchez segueix instint en la idea que el procés independentista ha acabat, ja que "la majoria de catalans aposta per la convivència, per conviure junts".  Una idea, que tal com ell mateix ha explicat, ha recollit d'un líder independentista, Jordi Sánchez: "Que el procés hagi acabat no és un afirmació meva, sinó que és seva. Va ser Jordi Sánchez, quan es va trencar el govern de coalició, qui va dir que el procés ha acabat". 

"A Catalunya es compleix la Constitució i el PP la incompleix" 

Així, Pedro Sánchez ha aprofitat la roda de premsa de balanç d'any per presumir de la gestió de la crisi política que ha fet, que està convençut que ha quedat resolta tot i que el Govern segueixi reclamant un referèndum. A més, ha volgut comparar la seva gestió amb la que anys anteriors va fer el PP, a qui assenyala directament com a culpable de la situació, juntament amb l'independentisme: "Uns per la seva irresponsabilitat, però també per la incapacitat dels altres que abans eren aquí i que ara van donant lliçons de no sé ben bé que", ha reblat Sánchez en referència als populars en un moment en què la relació entre govern i oposició és més tensa que mai.

"Si alguna cosa demostra aquest debat, són les diferents maneres de resoldre el conflicte polític. Avui en dia, quan algú fa una volta per Catalunya no hi ha la mateixa situació que el 2017. Avui, a Catalunya es compleix la constitució, i és el PP qui la incompleix. Els catalans tenen la mateixa preocupació que la resta de compatriotes", ha continuat Sánchez, mentre ha valorat la taula de diàleg. Aquesta, segons el seu parer, ha demostrat ser "una eina útil", ja que en ella tant una part com l'altra estan obligades a escoltar, i el govern espanyol sempre ha reiterat la mateixa idea: "El respecte a la constitució i a la sobirania nacional".