El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que rebaixarà l'IVA en alguns dels principals productes de la cistella de la compra. Durant sis mesos, l'IVA passarà del 4% al 0% en productes de primera necessitat i del 10% al 5% en oli i pasta. L'executiu estatal també congelarà els preus del lloguer i donarà un xec de 300 euros per a la compra. L'objectiu d'aquest nou paquet anticrisi és fer front a la crisi energètica i l'elevada inflació provocada per la invasió russa d'Ucraïna, amb especial focus en el cost dels aliments. Aquests són els aliments de primera necessitat amb l'IVA al 0% durant sis mesos:

 • Pa
 • Farines
 • Llet
 • Formatge
 • Ous
 • Fruites
 • Verdures
 • Hortalisses
 • Llegums
 • Tubercles
 • Cereals

🟡 Així és el xec d'aliments de 200 euros: quins són els requisits?

Recordem que el govern espanyol també rebaixa l'IVA del 10% al 5% per a olis i pasta. Aliments com els sucs, les begudes refrescants, les alcohòliques i les gasoses es queden amb el 21% d'IVA (tipus general), mentre que la carn, el peix, els iogurts, l'aigua embotellada, el cafè i les conserves mantindran el 10% d'IVA (tipus reduït). És per això que organitzacions com la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha assenyalat que hauria estat necessari reduir l'impost a la carn i el peix, però la majoria del sector agrari ha donat la benvinguda a la supressió de l'IVA fins al juny del 2023 per als aliments bàsics.

L'encariment dels productes de primera necessitat

Durant l'últim any, els productes de primera necessitat han pujat més d'un 30% en casos com els de la llet (31%) o els cereals (37,6%). El pa ha pujat un 15% en els últims dotze mesos; el formatge, un 20,3%; els ous, un 27,1%, les fruites, un 9,2%; les hortalisses i els llegums, un 14,6% en cas de les fresques i un 24,1% en el cas de les congelades; i les patates, un 20,5%. La pasta ha pujat un 21,5%, mentre que l'oli d'oliva ha pujat un 25,9%. El preu de la resta d'olis comestibles s'ha incrementat gairebé un 56%. En general, els aliments han pujat en novembre un 15,3% interanual — una dècima menys que la taxa d'un mes abans, quan van marcar el seu màxim històric des que va començar la sèrie d'aquest grup el gener del 1994.

Més enllà de la rebaixa de l'IVA, el nou paquet anticrisi inclou altres noves mesures: una ajuda de 200 euros per a 4,2 milions de famílies, amb rendes anuals de fins a 27.000 euros; la pròrroga de les condicions dels contractes de lloguer en la seva renovació per evitar pujades abusives durant els pròxims sis mesos; ajudes directes als agricultors de 300 milions d'euros, per compensar l'augment dels costos per l'encariment dels fertilitzants; suport a la indústria gasintensiva amb una nova línia de liquiditat de l'ICO de 500 milions d'euros i 450 milions d'euros en ajudes per al sector de la ceràmica i altres subsectors, a més de 3.100 milions d'inversió pública mitjançant el nou Perte de descarbonització industrial.