L’obertura de l’any judicial ha servit per obrir un capítol més sobre el debat de la legalitat d’una amnistia als independentistes. D’això s’ocupen els diaris que trobem avui al quiosc, d’això i del revés judicial que ha patit el projecte estrella d’Ada Colau, la superilla de l’Eixample. Aquest divendres les portades van de justícia contra l’amnistia i també contra Colau. Magistrats i fiscals del Tribunal Suprem han aprofitat els passadissos de l’alt tribunal per deixar-se anar i dir la seva sobre una hipotètica llei d’amnistia. En públic, però, cap togat va obrir boca.

Els més bel·ligerants, com no podia ser d’altra manera, els interpel·lats pel diari El Mundo, que sostenen que l’amnistia seria inconstitucional i causaria un mal irreparable a l’estat de dret. No es queden aquí els togats, que alerten que es vulneraria la igualtat entre els espanyols i donaria legitimitat a “l’intent de secessió” de l’independentisme. Arriben a parlar d’aberració i de llei d’impunitat. Uns arguments, ves per on, que recorden els esgrimits per la vella, i no tant, guàrdia del PSOE després que Carles Puigdemont presentés les seves condicions per negociar la investidura de Pedro Sánchez.

Quan Sánchez deia no a l’amnistia

Precisament l’ABC, i El Mundo, també, no s’estan de recordar que no fa ni dos dies que Pedro Sánchez, i la majoria dels seus ministres, es van posicionar en contra de la demanda d’una llei d’amnistia per inconstitucional i ara no fan fàstics. Eren dies de campanya electoral, ara està en joc la investidura. Tirar d’hemeroteca per fer pujar els colors als socialistes, un recurs que ara els hi va d’allò de més bé. Sorprenentment, La Razón, no posa el focus a la qüestió de l'amnistia, sinó en la demanda desesperada del Tribunal Suprem a renovar el Consell General del Poder Judicial, bloquejat des de fa cinc anys per la manca d’acord entre populars i socialistes.

Revés a les superilles de Colau

L’altra protagonista de les portades és Ada Colau i la plantofada que li ha clavat una jutge en invalidar, com destaca El Periódico, el seu projecte estrella: les superilles. Aquest és el tema que ocupa els diaris editats a Barcelona, que destaquen la sentència d’una jutge del contenciós administratiu que ha ordenat desmantellar l’eix verd de Consell de Cent. La sentencia posa de relleu com l’equip de Colau es va saltar normes urbanístiques per tirar endavant el projecte, un projecte que no va ser consensuat amb els veïns i que es va fer a correcuita per estar a punt per a la cita electoral del maig. Ara caldrà veure què passa: difícilment es desfarà el que ja està fet, però potser servirà per mirar de fer les coses bé en un futur.  

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
elpais
El País
lavanguardia
La Vanguardia
elperiodico
El Periódico
ara
Ara
elpunt vui
El Punt Avui