El president interí del Tribunal Suprem (TS), Francisco Marín, ha emulat el seu successor al càrrec, Carlos Lesmes, i ha tornat a enviar un crit d’alerta al PSOE i el PP perquè renovin la cúpula del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que porta 5 anys amb el mandat caducat i sostenint una majoria conservadora des del 2013. Marín ha dit sentir “una profunda tristesa” sobre l’estat “desolador” dels principals tribunals espanyols, entre els quals hi ha el mateix òrgan de govern dels jutges o el Tribunal Suprem, que no té president titular i acumula vacants a les diferents sales que el conformen. Per això ha apel·lat als grans partits espanyols a què “no caiguin en la temptació” d’aprofitar l’oportunitat per “obtenir avantatges polítics”. Així ho ha dit en l’acte d’obertura de l’any judicial, que ha estat presidit pel rei Felip VI.

Discurs contundent i directe de Marín, que ha posat presses al poder legislatiu perquè vagin per feina: “La designació de nous magistrats és urgent, però no s’ha de fer amb presses, sinó amb prudència i reflexió”. En aquest aspecte i aprofitant el desbloqueig al qual ha apel·lat, el president en funcions ha demanat que “no es deixi passar l’oportunitat de despolitització” davant d’una situació que ha qualificat de “crucial”. “Es faria un mal servei a la democràcia”, ha sostingut Marín, envoltat de la cúpula judicial espanyola al complet.

També hi han assistit el president substitut del CGPJ, Vicente Guilarte, altres membres del poder judicial, a la vegada que representants d’institucions polítiques, com la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el del Senat, Pedro Rollán, o la ministra de Justícia, Pilar Llop. També hi ha assistit el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que prenia notes quan el president en funcions del Suprem apel·lava a la responsabilitat dels polítics.

Ciutadans perjudicats

“El bon funcionament de la Justícia ha de ser un assumpte d'Estat” ha afirmat Marín durant la seva intervenció, i ha afegit que “quan aquest bon funcionament està en dubte, tots els actors polítics han de ser conscients que les altes responsabilitats que el poble sobirà els ha confiat estan per sobre dels interessos partidaris”.

El president en funcions del Suprem ha detallat que en aquest any els greus problemes que afecten el funcionament del Poder Judicial no han fet més que empitjorar a conseqüència de la no renovació del Consell General del Poder Judicial i que no s'hagin proveït les places vacants de l'alt tribunal i de molts altres òrgans jurisdiccionals. Ha assegurat que el Tribunal Suprem, està “amb respiració assistida”, que suma ja 23 vacants. I ha assegurat que la no renovació del CGPJ “retalla la seva independència”.

“La primera víctima d'aquesta situació és sens dubte el justiciable: ciutadans i ciutadanes, empreses i institucions públiques i privades que estan veient com la tutela dels seus drets consagrats en la Constitució es veu minvada de manera inadmissible. Un justiciable que contempla amb perplexitat com els actors polítics, els representants polítics elegits a les urnes, es mostren incapaços d'aconseguir els acords necessaris per posar fi a aquesta situació”, ha declarat el president del TS. Fins i tot ha fet referència a resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que ha condemnat Espanya per trigar en les seves resolucions, així com les seves administracions.