Desafiaments. Això és el que trobem aquest dissabte al quiosc, amb unes portades on Vladímir Putin és el protagonista indiscutible, amb el permís de l’aniversari de l’1-O, que se celebra amb l’independentisme més dividit que mai i amb Govern penjant d’un fil. El president rus va celebrar amb una matança de civils l’annexió il·legal de quatre regions ucraïneses a Rússia, llançant així un desafiament sense precedents a Occident, trencant tots els ponts per a una pau immediata. Lluny d’això ha avisat que defensarà amb totes les seves forces “el territori rus”.

Dues imatges il·lustren el desafiament a Occident de Vladímir Putin: la massacre d’almenys 30 civils a Zaporíjia (la triada majoritàriament) i el bany de masses que es va donar el president rus a la plaça Roja de Moscou, en un intent de tapar els fracassos militars i el rebuig cada cop més evident a la seva estratègia bèl·lica, que té la cara més visible amb els milers de russos que abandonen o intenten abandonar el país per evitar ser mobilitzats per participar en la guerra.  

L’1-O i la crisi de Govern

I amb Putin, l’aniversari de l’1-O. Un fet que dona peu a El Mundo per fer sang, en la línia que el caracteritza. “1-O: la ferida de la democràcia que manté presa la política espanyola”, sentència el rotatiu madrileny que insisteix un dia més en el seu mantra que l’independentisme és el principal aliat del govern de Pedro Sánchez.  L’altre diari del trio de la benzina, La Razón posa més èmfasi amb la crisi del Govern i l’ultimàtum de Pere Aragonès a Junts “davant el desafiament i la deslleialtat de Junts”. Vaja, que ara pels de Maruhenda, Esquerra és l’ordre i els juntaires són els dolents. Qui ho havia de dir!

Si posem la mirada al quiosc català, dos diaris dediquen la seva portada a l’aniversari del referèndum de l’1-O. El Punt Avui rememora amb la seva de portada la campanya institucional prohibida pel govern espanyol ara fa cinc anys i que el rotatiu, no com uns altres, sí que va publicar. El de les vies del tren, recorden. Fa cinc anys hi havia dues vies, ara n’hi ha tres. L’Ara, per la seva banda, dona el protagonisme a una de les víctimes de la repressió. I enmig de tot plegat, el president Aragonès, des de La Vanguardia, advertint a Junts que han de decidir ja si segueixen o no al Govern. Si no, avisa, la decisió la prendrà ell. Un capítol més d’una crisi que s’ha de resoldre en els pròxims dies. O això sembla.

Portada ABC
Portada ABC
Portada El País
Portada El País
Portada El Periódico
Portada El Periódico
Portada La Razón
Portada La Razón
Portada El Mundo
Portada El Mundo
Portada El Punt Avui
Portada El Punt Avui
Portada Ara
Portada Ara
Portada La Vanguardia
Portada La Vanguardia