L’Open Arms s’ha guanyat les portades de molts diaris, avui. Després de divuit dies de crisi humanitària i tensió política, un fiscal d’Agrigento, l’antiga Akragas grega, de 55.000 habitants, ha decidit ordenar a l’Open Arms que desembarqui a Lampedusa els refugiats que duia i es dirigeixi a la mateixa Agrigento, on romandrà entre 48 hores i deu dies legalment segrestat. Gol per l’escaire. Alhora, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha dimitit, cosa que envia Matteo Salvini fora del govern, almenys de moment.

Vaga pel cap pensar si una cosa i l’altra estan relacionades, si més no emocionalment. Qui la dura, la vince, va piular ahir Salvini per vantar-se de la seva roïna resistència als refugiats. Òscar Camps, el fundador de ProActiva Open Arms, ho podria repiular amb l’emoji adient. A carn de gos, dent de llop. És un argument que el fill més il·lustre d’Agrigento, Luigi Pirandello —d’una família de garibaldins fortament antiborbònics—, transformaria en una bona peça teatral o potser en una novel·la. Se’n podria dir El difunt Matteo Salvini.

Fa llàstima veure com els diaris que més han fet per presentar l’Open Arms com una baula més de les màfies de la immigració aprofiten l’avinentesa per ridiculitzar Pedro Sánchez, que havia enviat un vaixell de guerra a Lampedusa per escortar l’Open Arms a un port espanyol. No és que el govern espanyol no hagi fet el ridícul. És que aquests diaris (El Mundo, La Razón, ABC) proven a la vista de tothom que tant se’ls en fot dels refugiats fora que els puguin fer servir per carregar contra Sánchez. Notable també: La Razón i l'ABC aposten per la fotos del vaixell de l'Armada i no per la de l'Open Arms. Les afinitats electives.

Entretant, la política viu i lluita, tant a casa nostra com a Madrid. Alguns es freguen les mans amb el rebuig del PSOE a l’enèsima proposta de coalició de govern de Podemos. La Razón hi suca pa. L’ABC ho ventila amb el tòpic “cop de porta”. El País ho assuauja dient que els socialistes volen que Pablo Iglesias ho demani sisplau. Ningú ho diu en portada, però l’argument de fons del rebuig és la malfiança socialista amb la posició de Podemos sobre Catalunya.

El nou full de ruta del president Torra obre les portades de La Vanguardia, de l’Ara i d'El Punt Avui. No és sovint que aquests tres diaris coincideixin en el tema principal de primera pàgina. Els dos primers titulen per "confrontació" —al discurs, Torra parla de "confrontació democràtica", que té una altra música, com es veu a El Punt Avui. La resta no en fa gaire cas, potser un senyal que no s’agafen el debat independentista gaire seriosament.

LVG

EPC

EPA

EP

EM

ABC

LR