Amb contundència i una bona dosis d’autocrítica, el president Quim Torra ha reprès aquest dimarts el curs polític durant una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu que s'està celebrant aquests dies a Prada. Des d’aquesta localitat de la Catalunya Nord, Torra ha demanat fixar la Diada d’enguany com el “tret de sortida” al “tram final de procés”, en el qual ha avisat que caldran “sacrificis” i “arriscar” i ha defensat que “només queda la confrontació pacífica” i la “ruptura democràtica” per tirar endavant la independència.

El president ha criticat el "menyspreu" del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, als partits independentistes i li ha retret que en la sessió d'investidura del passat mes de juliol no fes cap referència a la crisi catalana. Torra ha afirmat que aquest és el motiu pel qual el seu partit va esmenar els pressupostos i va votar 'no' la investidura, i ha avisat que ho tornaran a fer si no hi ha proposta per a Catalunya. Un posicionament que contradiu el que defensen els seus socis de Govern, ERC.

Fi de l'autonomisme i 'reset' del procés

A més, en ple debat de l’independentisme sobre els passos a seguir en els propers mesos, i a l’espera de la sentència del judici al procés, el president ha reconegut que l’independentisme no ha estat “capaç d’avançar cap a l’objectiu”, pel que demanat obrir una nova etapa que inclogui la recuperació de la “iniciativa” i la reconstrucció de les “confiances”. En aquest punt, també ha demanat abandonar les lluites “partidistes” i les “batalles entre independentistes” i, com si es tractés d'una espècie de reset, ha demanat reprendre l'esperit de la "unitat" i conjurar-se a "refer el camí". 

"Demano que ens posem en marxa tots una altra vegada. Tenim la responsabilitat de tornar-ho a fer. No podem continuar paralitzats intentant gestionar competències autonòmiques asfixiades", ha afirmat, davant les crítiques d'un sector de l'independentisme que acusa el Govern de retornar a l'autonomisme.

En aquest sentit, Torra també ha avisat que el seu objectiu no és “gestionar una autonomia” i ha assegurat que sempre estarà al costat “dels que vegin l’1-O com el moment fundacional de la república catalana”. “Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record melancòlic”, ha afirmat durant la conferència, en la qual també ha reafirmat el seu compromís amb la restitució de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat

Resposta a la sentència

El que no ha aclarit, però, és quina serà la resposta del Govern a la sentència del judici del procés. En aquest punt, Torra ha emplaçat els assistents a escoltar la conferència que farà el proper 5 de setembre a Madrid, que ha definit com “la segona part” del discurs d’aquest dimarts a Prada. Sí que ha avisat, però, que serà una “proposta inequívoca, coherent i ferma”, que implicarà “tots els actors i espais” i que suposarà un “abans i un després”.

Tot i això, ha apostat per no esperar a la sentència i passar ja de l'"estratègia defensiva" a la "iniciativa". Torra ha recordat que la independència no és "mai un regal" sinó una "conquesta" i ha apostat per la desobediència civil. Així, recordant l'esperit de l'1-O, ha insistit que "ho tornarem a fer tantes vegades com calgui".

Durant la conferència, que ha durat aproximadament tres quarts d'hora, el cap de l'executiu català ha evitat parlar de la possible convocatòria d'eleccions anticipades i ha posat el focus en l'aprovació d'uns nous pressupostos que "impulsin la república", en consonància amb la CUP. Les paraules del president a Prada arriben un dia després que el president d'ERC, Oriol Junqueras, defensés en una entrevista a Catalunya Ràdio que no es pot descartar la convocatòria d'eleccions com a resposta a la sentència. Torra es va reunir aquest dilluns amb els presos de Lledoners durant més de cinc hores, però no va transcendir-ne el contingut.

Jornada nord-catalana

Abans de la conferència a Prada, on ha fet el tancament dels actes commemoratius dels 50 anys de la UCE, Torra ha passat pel cementiri del Pertús, on ha fet una ofrena floral a la tomba d’Antoni Rovira i Virgili. A la tarda, Torra seguirà la jornada amb una visita a l’Ajuntament de Prats de Molló i la Presta, on es trobarà amb l’alcalde, Claude Ferrer, i altres membres del consistori. Allà, segons consta a l'agenda oficial del Govern, signarà el llibre d’or de la vila i serà distingit amb la medalla d’honor de la ciutat.

Més tard, Torra també visitarà a l’Escola Georges Clerc d’aquest mateix municipi, l’exposició "Llibertat", un recull de material fotogràfic documental i propaganda relacionada amb la Retirada, recopilada per Patrick Lluís. Finalment, el president té previst fer una ofrena floral al monument en memòria del president Francesc Macià i els Fets de Prats de Molló.