La fiscalia italiana ha ordenat aquesta tarda el desembarcament dels migrants de l'Open Arms a Lampedusa així com el bloqueig del vaixell en un port sicilià.

L'ordre, que té caràcter immediat, implicarà el desembarcament de l'aproximadament un centenar de migrants que encara queden a l'Open Arms i la incautació del vaixell, que haurà de ser escortat fins al port sicilià d'Agrigent. Amb tota probabilitat els migrants desembarcaran aquest mateix vespre. 

Segons informen mitjans italians, el fiscal d'Agrigent Luigi Patronaggio ha pres la decisió després de fer una inspecció al vaixell de l'ONG acompanyat de dos metges: "La situació és explosiva, s'ha de restaurar la calma i assegurar que ningú prengui mal".

L'Audaz, en ruta

La decisió de la fiscalia arriba just després que a dos quarts de set hagi salpat des de Rota el patruller de l'Armada Espanyola Audaz amb l'objectiu d'embarcar els migrants i dur-los al port de Palma.

L'Audaz havia de trigar tres dies fins arribar a les costes de Lampedusa, on hi ha l'Open Arms després de 19 dies sense no poder desembarcar en cap port amb més d'un centenar de migrants a bord que havien estat rescatats al Mediterrani. Encara es desconeix si l'Audaz girarà cua o seguirà el seu rumb cap a Lampedusa.

En contra de Salvini

El ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, havia anticipat poc abans la possibilitat que el fiscal prengués mesures, però ha insistit en la seva defensa de la doctrina de "ports tancats" tot i que li arribés la "enèsima" denúncia en contra. Salvini ha assumit el "risc personal" a què s'exposa.

Així, i durant una compareixença a Facebook, ha descartat que els migrants i refugiats que segueixen a bord de l'Open Arms poguessin desembarcar a Itàlia amb el seu permís, especialment ara que havia "convençut" a Espanya que enviï una patrullera de l'Armada.

El líder de la Lliga, que ha comparegut al final de la sessió al Senat en la qual el primer ministre, Giuseppe Conte, ha anunciat la seva dimissió, ha insistit en la necessitat de celebrar eleccions - "la sobirania resideix en el poble" , ha dit- i ha defensat les seves polítiques en defensa de la "dignitat", la "llibertat" i la "sobirania" italiana.

Open Arms: "Per fi"

Posteriorment, l'Open Arms ha publicat un tuit en què ha confirmat la decisió de la fiscalia i s'ha congratulat de la victòria jurídica. "Per fi s'acaba el malson i les 83 persones a bord rebran assistència immediata a terra", han dit.