Ni La Vanguardia ni El Punt Avui fan cap referència en portada a les declaracions d’Oriol Junqueras des de la presó, contràriament a l’Ara i El Periódico, que obren amb la cosa, un amb afany informatiu i l’altre també, però amb més ganes de furgar en les divisions de l’independentisme. És possible que això indiqui un patró, però també que sigui com aquests trucs de màgia, que ara ho veus, ara no ho veus.

Es poden avançar almenys dues hipòtesi que expliquin el silenci d’aquells diaris. Una és que Junqueras ha tornat a dir, més extensament i amb el seu estil, el que ja havia avançat en Joan Tardà i els diaris no s’han vist amb cor de repetir-ho a la primera pàgina. L’altra és que els dos diaris no es volen mullar gaire abans de saber el resultat d’aquesta trobada a Poblet dels —com anomenar-los?— “no unilateralistes” o “no puigdemontistes”. Ja ens entenem. També podria ser cap de les dues raons. Aquí ja s’ha dit que el comentari de portades és més aviat un art endevinatòria que una rama de la física.

LV

EPA

EPC

ARA

Les portades de la dreta mediàtica madrilenya han estat una gran sorpresa. No! Es broma. Estava cantat que les dedicarien a la presa de possessió de la presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Naturalment, sense esmentar la imprescindible col·laboració de Vox, que hores d’ara ja s’ha acostumat a rebre la pressió directa i indirecta d’aquests diaris abans de les investidures i a desaparèixer de les pàgines, sense que se’n canti ni gall ni gallina, un cop ha entregat els vots per a fer governs aquí i allí. La ultradreta fa uns negocis ben curiosos. A aquest pas, un cop refredat l’instint ultra de bona part dels seus votants, aquests retornaran als bons costums i votaran al PP que, al capdavall, és el que sempre surt guanyant.

L’altre tret interessant de les portades de La Razón, l’ABC i El Mundo és que ja fa dies avisen que, si és per ells, Ayuso no farà res malament. El nomenament del magistrat López —un bon perla— ha passat completament desapercebut. És fàcil imaginar l’escampall que haurien organitzat aquests tres diaris si la decisió l’hagués pres el PSOE. Això. Que l’anomenat “laboratori del PP” i “experiment liberal” serà perfecte, segons aquests diaris. Ja ho aniràs veient els dies que vénen.

Entretant, només La Vanguardia, El Periódico i El País segueixen informant en primera pàgina de les penes i tràfics de l’economia d’Alemanya. Si el gegant europeu entra en recessió i arrossega les economies de la UE, “l'experiment liberal” —que fins ara consisteix a anunciar rebaixes fiscals i fer proclames patriòtiques— pot acabar com les promeses de Rajoy al 2011 de fer el mateix. És a dir, en proclames patriòtiques.

EM

ABC

LR

EP