El president d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, creu que la convocatòria d'eleccions no es pot menystenir com a opció de resposta a la sentència del judici de l'1-O. El republicà, en espera de la sentència del Suprem i esperant "justícia" del tribunal de la UE que ha de decidir sobre la seva immunitat com a eurodiputat, ha declarat que té "confiança plena en la decisió que prengui el Govern" un cop se sàpiga què passa amb els presos independentistes.

Tot i mantenir la "innocència" de tots els encausats, Junqueras, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio contestada per escrit des de la presó de Lledoners, és conscient que el tribunal podria condemnar-los, i en parlar de la resposta que la societat catalana hauria de donar, ha afirmat que "la decisió l'ha de prendre el poble de Catalunya", però ha assegurat que "convocar eleccions és una opció que no s'ha de descartar mai".

Estratègia independentista

Junqueras s'ha allunyat de la "confrontació" amb l'Estat a la qual apel·lava el president a l'exili, Carles Puigdemont, i afirma que la resolució del conflicte "només pot passar pel diàleg i la democràcia". També ha comentat que "només amb diàleg s’arriba a consensos amb tots els nostres ciutadans perquè tenim l’obligació de dirigir-nos a tots i totes elles, els independentistes com nosaltres i als que encara dubten".

D'altra banda, Junqueras ha criticat la posició de JxCat en el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona i en la seva política d'acords postelectorals. El republicà ha etzibat que "certament, encara no he entès que havent-hi una majoria independentista es regali la presidència al PSC. No sé si es tornarà a reproduir, ni si algun dia ens explicaran per què".

"ERC no afavorirà en cap cas un govern de dretes"

Parlant de pactes, no ha tancat en absolut la porta al fet que Esquerra mantingui la seva abstenció en un segon intent per la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president espanyol. Així, tot i assegurar que "tot sembla indicar per les seves accions" que Sánchez vulgui repetir eleccions, Junqueras insisteix que "ERC no afavorirà en cap cas un govern de dretes que competeix per ser cada vegada més de dretes".

Pel republicà, l'abstenció del seu partit està avalada pel seu electorat, la seva trajectòria i les seves promeses. Ha defensat que "ERC va guanyar les eleccions a Catalunya i això ens fa responsables de la decisió."

"ERC no necessita sobreactuar per dir que és independentista"

Pel que fa a les crítiques a ERC rebudes des de determinats sectors independentistes, Junqueras s'ha preguntat que "què ho fa que de cop i volta sembla que Esquerra s’ha convertit en l’objectiu a abatre per part de tothom?". Ha indicat que ERC no defuig la voluntat de ser un "projecte atractiu pel màxim de gent possible, i vol assemblar-se tant com sigui al país que tenim".

També ha afegit que "ERC no necessita sobreactuar ni cridar per dir que és independentista. Ho sap tothom i anàvem a manifestacions de l'Onze de Setembre quan hi havia 5000 persones".

En aquest sentit, ha assegurat que respecta les crítiques i la decisió dels exconsellers Josep Huguer i Anna Simó de no anar a la manifestació de la Diada per l'actitud de l'ANC. Per contra, però, ell ha cridat a assistir-hi massivament: "Jo sempre he anat als actes i convido a tots a anar-hi perquè la Diada ha de ser inclusiva i en cap cas, deixar fora aquells que no pensin com tu".