Les portades dels diaris de Barcelona es contorsionen avui per no dir que aquesta Diada ha estat un altre trumfo per l’Assemblea i Òmnium. L’ANC perquè ha celebrat l’acte amb més convocatòria del continent en pandèmia. Òmnium perquè ha fet aquesta cosa imaginativa de les 2.850 cadires buides, que visibilitza l'abast de la repressió a l’independentisme. Tot plegat malgrat les condicions sanitàries restrictives imposades per la covid-19 i les condicions polítiques complicades per la baralla entre forces polítiques independentistes, sobiranistes, separatistes… com en vulguis dir.

La gràcia està en els adjectius. El Periódico parla de Diada “limitada”. El Punt Avui de Diada “atípica”. L’Ara de Diada “simbòlica”. N’hi ha alguna que no sigui tot això? El motiu que els du a descriure la cosa amb aquestes maneres tan cauteloses és que volen (o no volen, depèn del diari) destacar “la divisió” de l’independentisme. Té gràcia. L’estat natural de la política és la divisió, i la democràcia, d’alta o baixa qualitat, ofereix uns mecanismes per abordar-la sense que els dividits es tirin els plats pel cap. Ras i curt: ningú titula els desacords dels partits espanyols sobre els pressupostos de l’Estat com “la divisió de l’unionisme” o “la divisió d’Espanya” o semblant. Seria una fricada i ens estranyaria a tothom, naturalment.

Cert, és una mica demagògic plantejar-ho així. Ho és tant com El País o El Periódico en dir que la Diada “posa de relleu la divisió de l’independentisme”. Primera, que “l’independentisme” és molto articolato i és complicat generalitzar d’aquesta manera. Això es pot perdonar, però: és un titular en una portada. Segona, potser el que la Diada posa de relleu és justament el contrari: per un dia, els partits indepes —que, sí, efectivament, es barallen com a gats— han anat a l’ensems. No hi ha dia que no proporcioni proves d’aquest clima de guerra civil dels partits indepes, però ahir…

Fa mandra assenyalar el mateix cada any, però què hi vols fer? La Diada que apareix a les portades impreses d’El Mundo, l’ABC i La Razón és la que els agradaria a aquests diaris però no és la real. Segurament si canvies la portada d’aquest any per la del passat o la de fa tres ni se adonarien de la barata. És com si els diaris de Barcelona obrissin la portada d’avui, indignats i fent tot d’escarafalls, amb les fotos dels ultres que s’han manifestat davant de la llibreria Blanquerna a Madrid —entre altres alguns dels agressors condemnats, però no castigats, de fa set anys— com volent dir que tots els espanyols són així. En fi.

Perquè vegis que portades com les d’El Mundo són una bestiesa, et deixo el diàleg dels periodistes d’ElNacional.cat en un dels grups de whatsapp de la redacció:

Reporter: Per aquí ja estaria tot
Fotògraf 1: Caminada d’Arc de Triomf a Fontana (uns 3,5 quilòmetres) per cremar una bandera espanyola de 5x10 centímetres👌🏼
Fotògraf 2: Planassu. L’app Salut de l’iPhone està molt contenta, però les imatges no serveixen per gaire

Doncs això. Més pa que formatge. Cada any la mateixa història.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC