L'ANC ha fet aquesta tarda la concentració més gran d'Europa en plena pandèmia de coronavirus, amb una complexa organització de 131 actes per tot Catalunya en una Diada amb estrictes mesures sanitàries. Als concentrats, distribuits amb distància, fins i tot se'ls ha pres la temperatura abans de començar els actes, puntualment a les 17:14, en referència a l'any 1714, quan Barcelona va caure davant les tropes hispano-franceses.

La participació total, amb inscripcions prèvies, ha estat de 59.500 persones, que superen les 40.000 previstes inicialment. A les darreres hores s’han autoorganitzat nous punts de concentració, tenint en compte totes les mesures i restriccions sanitàries, que s’han afegits a la llista d’actes.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha demanat superar l'etapa de "desorientació" que pateixen els partits independentistes, i ha demanat que consensuin una estratègia. "Si no reaccionem, ens mantindrem en el victimisme davant les noves injustícies", ha advertit. "Treballeu per tenir una majoria aquestes eleccions i després respecteu el mandat de l'1-O i declareu la independència", ha indicat, adreçant-se al president Carles Puigdemont i al vicepresident Oriol Junqueras. També ha demanat que es llegeixin mútuament els llibres i ha apuntat que "la paciència de la gent no durarà sempre".

Vídeo Assemblea

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha alertat contra els debats interns de l'independentisme, dient que "ja en tenim prou de debats estèrils", però ha demanat també fixar l'horitzó per l'alliberament nacional. "Que ningú abarateixi el somni", ha afegit. "Això no va d'uns contra els altres, sinó que construir un futur compartit", ha dit. "Volem ser més, sí, però volem també ser més determinats", ha manifestat, mentre apel·lava a no renunciar a la confrontació.

A tota Catalunya hi ha hagut concentracions, a més de l'acte central a la plaça Letamendi de Barcelona. Ha estat així també a la plaça Catalunya de la capital catalana.

Al carrer Aragó de Barcelona els manifestants han cridat "Independència"

Vídeo carrer Aragó de Barcelona

I el mateix ha passat a la Meridiana.

Hi ha hagut una concentració davant la seu de l'Institut de la Seguretat Social a l'avinguda Pare Claret de la capital catalana.

Igualment s'ha pogut veure a Girona, davant l'estació.

Diada Girona OmiumGI

Els manifestants també s'han reunit davant el consolat d'Espanya a Perpinyà (Rosselló), vigilat per la policia francesa.

La plaça Major de Vic (Osona) s'ha omplert de la mateixa forma amb la manifestació amb distància.

A Mataró (Maresme) s'han manifestat davant la seu de l'Agència Tributària.

No hi ha faltat Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Diada Santa Coloma Gramenet CUP

I també han estat escenari de reivindicació la Rambla de Tarragona (Tarragonès) i al passeig de l'Estació de Valls (Alt Camp).

També hi ha hagut veïns que han sortit al balcó a les 17:14.

IMG 7588 (1)

A Lleida, la manifestació ha estat amb turismes.