Òmnium Cultural ha reivindicat la llibertat dels presos polítics en l’acte principal d’aquesta entitat per la Diada Nacional. Amb un Onze de Setembre marcat per les mesures sanitàries extraordinàries a causa de la pandèmia del coronavirus, Òmnium ha omplert de cadires l’avinguda de Lluís Companys de Barcelona, però ningú s’hi ha assegut perquè no eren per al públic, sinó reservades per a aquells que no gaudeixen de llibertat.

Un total de 2.850 cadires buides dedicades a represaliats, cada una amb un nom, ha estat el marc del parlament del vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, que ha demanat la llibertat de tots els presos polítics. A l'acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra.

Després de la interpretació, per part de la cantant Queralt Lahotz, de la cançó "Els germans", versió en català de "Los hermanos" d’Atahualpa Yupanqui, Mauri ha pres la paraula. En un breu parlament iniciat amb el poema La llibertat existeix. L'he vista. És a la presó, d'Enric Casasses, ha afirmat que “els presos polítics no són l'exemple de cap derrota”.

"Des de les clavegueres de l'Estat ens volen fer creure que la contundència de la presó faria que la societat civil deixés de lluitar per un país just", ha afegit, incidint en la situació que travessa el president de l’entitat, Jordi Cuixart, que actualment passa 23 hores al dia tancat en una cel·la.

"Amnistia o amnistia"

"Pedro Sánchez ho té fàcil. Reconèixer el dret a l'autodeterminació i aprovar una amnistia. Amnistia o amnistia", ha insistit Mauri, que ha recordat que és el tercer any que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, passa la Diada a la presó. Ha afirmat que “si el govern espanyol vol esmenar la injustícia que ha comès, si vol abandonar la via de la repressió i la doctrina de Vox, si vol resoldre el conflicte per vies polítiques", només hi ha una via. "Que li quedi clar al govern espanyol i a la seva fiscalia: ells són responsables d'aquesta situació", ha remarcat, i ha apuntat: "En Jordi Cuixart porta més temps empresonat sota un govern de Pedro Sánchez que amb el del Partit Popular. D'ells depèn aturar-ho o la història els condemnarà".

A més, ha afegit que "darrere qualsevol d'aquestes cadires, darrere de cadascuna de les persones represaliades que s'han deixat la pell durant els últims anys per aquesta causa política, al seu darrere hi ha centenars de persones". I ha continuat, tot contextualitzant la representació al·legòrica: "Darrere de cada història personal, darrere de cada cadira, hi ha desenes de persones que també pateixen la repressió d'un Estat que persegueix la dissidència".