Les limitacions imposades pel coronavirus i la tensió entre les forces independentistes han marcat l'acte polític de la Diada d'aquest any, la primera des del 2012 en què no es convoca una mobilització multitudinària al carrer. Actes de petit format per tot el territori, alguns organitzats davant d'institucions i infraestructures de l'Estat, han denunciat de nou la repressió contra el procés, però també han fet evident l'enuig arran de la divisió que mostren les forces independentistes i la falta de concreció d'un full de ruta.

"La nostra primavera tornarà abans quan abans tanquem aquesta etapa sense rumb que ja dura massa", ha retret la president de l'ANC, Elisenda Paluzie, des de l'escenari de l'acte central organitzat a la plaça Letamendi de Barcelona, davant de la seu de la delegació d'Hisenda. Paluzie ha advertit que l'independentisme no pot esperar l'acord dels partits per "reprendre el camí" i els ha retret que amb "renúncies i divisions" creen frustració.

Elisenda Paluzie ANC acte central barcelona diada 2020 - Sergi Alcazar

La president de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant l'acte polític de la Diada / Sergi Alcàzar

"N'estem farts de la divisió i de la tàctica, i exigim ja una estratègia", ha reclamat la responsable de l'Assemblea que s'ha dirigit directament al "vicepresident legítim, Oriol Junqueras, i president legítim, Carles Puigdemont", per demanar-los: "si us plau llegiu-vos cadascun el llibre de l'altre. Reflexioneu i feu una proposta conjunta".

Paluzie ha advertit que la paciència de la gent no durarà per sempre, i ha recollit un dels lemes que l'independentisme dirigeix a l'Estat per reclamar als partits "sit and talk". "Nosaltres tenim una proposta, treballeu per sumar més del 50% aquestes properes eleccions, i després respecteu el mandat de l'1-O i proclameu la independència", ha exigit.

Toc d'atenció de Mauri

Abans de la intervenció de Paluzie, també el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha dedicat un toc d'atenció a JxCat, ERC i la CUP. "Sovint tenim la sensació que el nostre pitjor enemic som nosaltres mateixos. Aquesta disputa interna permanent. Ja en tenim prou de baralles i debats estèrils. La repressió de l'Estat busca això, la divisió, la desunió", ha retret.

marcel mauri omnium acte central anc barcelona diada 2020 - Sergi Alcázar

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, durant l'acte de l'ANC / Sergi Alcàzar

Mauri ha advertit que aquesta situació no és excusa per tornar a fixar un objectiu que permeti completar l'horitzó de l'independentisme. "Avui apel·lem als polítics sobiranistes i independentistes a què no us deixeu endur pels interessos de partit. Us demanem que penseu en el país sencer, perquè sinó la ciutadania sabrà posar-se de nou al capdavant", ha subratllat.

No renunciar a cap via

El vicepresident d'Òmnium ha cridat a ser "més determinats" i no renunciar a cap via sempre pacífica davant d'un Estat que "només sap respondre amb repressió i violència". "Amb el diàleg i la negociació per bandera, sí, però sense renunciar a la confrontació quan el que està en risc són els drets fonamentals", ha subratllat.

La Diada d'aquest any s'ha celebrat sis dies abans de la vista al Tribunal Suprem que ha de ratificar la condemna d'inhabilitació contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver desobeït l'ordre de la Junta Electoral Central de despenjar la pancarta en suport als presos polítics de la façana del Palau. La resposta davant d'aquesta possible inhabilitació ha fet evident, de nou, les creixents diferències i tensions entre les forces independentistes.

Per contra, des de l'Estat s'ha mantingut la pressió contra el procés. Precisament, el Tribunal Constitucional ha escollit l'11 de Setembre com la jornada en què ha fet pública la decisió de rebutjar suspendre les ordres del Suprem de cerca i captura contra Carles Puigdemont i Toni Comín.

La major manifestació d'Europa

En aquest context, l'Assemblea ha convocat malgrat el coronavirus i enmig de crítiques de les forces unionistes, el que la mateixa Paluzie ha descrit com la "manifestació adaptada a la Covid més gran d'Europa". En comptes d'organitzar una gran acte multitudinari, l'ANC ha muntat 131 actes per tot el territori, enmig d'estrictes mesures de seguretat i amb registre previ, que han aplegat gairebé 60.000 persones.

Pel matí l'acte d'Òmnium que ha omplert el passeig Lluís Companys de Barcelona amb 2.850 cadires buides per simbolitzar els represaliats per l'Estat, s'ha convertit en la imatge més gràfica d'aquesta Diada insòlita, amb carrers buits. 

Acte Diada 2020 Òmnium Quim Torra 2   Maria COntreras Coll

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i el president de la Generalitat, Quim Torra, a l'acte d'Òmnium / Maria Contreras