Les portades d’avui perfilen dos blocs de diaris com les Espanyes de Machado. Els que reben el pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias amb un sospir d’alleujament i els que s’hi posen de cul, en to més aviat apocalíptic. Tots els diaris trien la foto de l’abraçada, excepte El Periódico —que estranyament tria l’encaixada de mans, més formal— i El Punt Avui, que s’agafa les notícies del govern de Madrid com ecos d’una pedania llunyana, i aposta per obrir amb la investigació de la fiscalia a la Mesa del Parlament, l'activitat més gruixuda de les que ahir va desplegar l'aparell judicial a Catalunya.

És curiós, però, que l’ABC i El Mundo s’hagin estimat més posar la imatge que fixa els dos protagonistes a mig fer, no se sap si abans o després de l’abraçada. És una foto lletja, que presenta a Sánchez i Iglesias estrafets, amb una posat pocatraça, maldestre, un punt malèvol. Potser la que és pocatraça, maldestra i malèvola és la intenció d’aquests dos diaris.

Ho complementen —La Razón també, amb un titular reconsagrat— amb una bateria de canonades contra Sánchez amb la munició amb què ell mateix els ha fornit, com ara quan va dir que ell i el 95% dels espanyols no podrien dormir tranquils sabent que Podemos té ministres al govern espanyol. Aquestes bajanades el perseguiran amb raó, encara que l'efecte de tot plegat és descriptible: sembla que Sánchez és de bon dormir, mentre que els diaris de la dreta mediàtica madrilenya treuen foc pels queixals i potser els caldrà una dosi extra de valerianes per agafar el son.

L’anunci del primer govern central de coalició des de l’aprovació de la Constitució —que no “d’Espanya”, com diu La Vanguardia amb poc rigor històric— serveix per a amagar dues notícies que mereixien portada. Una, l’activitat del Tsunami Democràtic tallant autopistes que van a la frontera amb França. L’altra, la decisió de l’advocat general de la Unió Europea de recomanar al Tribunal d’Estrasburg que reconegui la immunitat parlamentària d’Oriol Junqueras. Ja s’ho trobaran.

LV

EP

ARA

EPC

ABC

EM

LR

EPA