Cues quilomètriques al pas fronterer de Behobia, entre el País Basc i França durant el vespre d'aquest dimarts. El Tsunami Democràtic hi havia convocat una marxa lenta a les 6 de la tarda que se suma al tall fronterer que ha afectat la Jonquera durant més de 30 hores i que ara s'ha desplaçat a l'AP-7 a l'alçada de Girona.

La intenció de la marxa lenta a Behovia, anomenada 'Operació Cargol', era col·lapsar des del peatge d'Oiartzun fins al d'Hendaia. Cridaven a circular amb el cotxe a 60 km/h i amb els quatre intermitents encesos. La convocatòria s'ha conegut a mig matí i, tot i que l'acció estava prevista per les 6 de la tarda, ja hi havia cues importants fins a dues hores abans.

La protesta convocada pel Tsunami Democràtic ha tingut un gran acolliment al País Basc, d'on són la majoria dels participants. Tot i això, també hi ha alguns catalans que s'han desplaçat a la zona per participar a l'acció. Molts dels cotxes portaven estelades i ikurrñes. 

19:30h tall tsunami behobia

Aquesta era la situació a les 19:30h del vespre, un dels moments més complicats

Segons han informat fonts de el Departament basc de Seguretat, el trànsit ha començat a alentir-se al carril dret passades les 15 hores. Prop de les 18:30h, les cues direcció França ja arribaven més enllà del municipi de Renteria i a les 19h l'acció s'havia convertit en un tall més que en una marxa lenta, ja que hi ha tanta aglomeració de cotxes que no poden avançar. La circulació des de França cap a Espanya també s'està complicant.

Paral·lelament, la policia basca i la francesa estan col·laborant conjuntament per desviar la circulació per carreteres secundàries però la nombrosa presència de camions dificulta la gestió del trànsit fora de l'autopista. La Gendarmeria també ha dut a terme controls als vehicles que s'apropaven a la frontera des de territori francès.

Finalment, a les 11 de la nit, des del Tsunami Democràtic s'ha donat per finalitzada l'acció. "Hem fet un pas pel dret de les nostres dues nacions. El que s’ha fet ha sigut una victòria en el camí cap a la democràcia. Caldrà més passos així per aconseguir l’autodeterminació, però ho aconseguirem. Moltes gràcies, Euskal Herria!", ha dit al missatge.