Cinc mesos després que esclatés el CatalanGate, el govern espanyol aprovarà aquest dilluns en l’últim Consell de Ministres abans de l’inici de les vacances la nova llei de secrets oficials, una reforma que va prometre Pedro Sánchez el maig passat en plena crisi per l’espionatge massiu a l’independentisme denunciat per CitizenLab. Un espionatge del qual no es fa responsable ningú, ja que el CNI només ha admès haver punxat, sense autorització judicial, els telèfons de 18 líders independentistes. La nova llei que avui es presenta va ser anunciada a bombo i plateret pel president espanyol quan va trencar el seu silenci de tres setmanes i va comparèixer al Congrés per l’escàndol de l’espionatge, però només va parlar del que l’afectava a ell personalment i a dos dels seus ministres. De l’espionatge als independentistes va venir a dir que s’ho mereixien per haver posat en perill de la unitat de l’Estat. 

De Defensa a Presidència

Aquest dilluns les portades que trobem al quiosc es fan ressò, majoritàriament, del contingut d’aquesta nova llei que no és, no s'enganyin, la resposta al CatalanGate. La reforma, reclamada pels partits de l’oposició encapçalats pel PNB, era al calaix des de feia temps, i els va venir bé rescatar-la en esclatar l’escàndol de l’espionatge amb Pegasus. El diari oficial de la Moncloa obre amb la nova llei, que substituirà una que ve l’època franquista. El País destaca que els alts secrets seguiran ocults 50 anys, mentre que El Mundo posa el focus en el fet que l’Autoritat Nacional de Seguretat (ANS) deixarà de dependre del CNI, del Ministeri de Defensa, i estarà sota el paraigua de Presidència, un canvi que a la ministra Margarita Robles li sembla bé, segons ens explica La Razón, que ha anat a buscar el parer de la seva ministra preferida.

L'estalvi energètic i Von der Leyen

La nova llei de secrets oficials no serà l’única qüestió que abordarà aquest dilluns el govern espanyol, com ens recorden les portades. L’executiu aprovarà el paquet de mesures d’estalvi energètic que ha de presentar a Brussel·les al setembre per complir la rebaixa del 7% del consum, unes mesures que a hores d'ara no compleix ningú, com ens mostra El Periódico, que ha comprovat com les temperatures de centres comercials i hipermercats està molt lluny dels 27 graus que proposa el govern. La situació no està, però, per fer broma, com alerta la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que des d’El Mundo ens avisa que ens hem de preparar per al pitjor amb la retallada de gas rus.

A tot això, l’ABC va a la seva i torna a carregar contra Pedro Sánchez per “finançar la Generalitat amb 11 milions més”. Una nova rebequeria d’aquells que desconeixen com va això del finançament i de rebre una part d’allò que et pertoca. Els diaris del trio de la benzina comencen a recuperar els vells costums a les portes d’un nou cicle electoral: el català, el finançament... Res de nou, oi?

Portada El País
Portada El País
Portada La Vanguardia
Portada La Vanguardia
Portada La Razón
Portada La Razón
Portada El Mundo
Portada El Mundo
Portada El Periodico
Portada El Periodico
Portada El Punt Avui
Portada El Punt Avui
Portada Ara
Portada Ara
Portada ABC
Portada ABC