Justícia de dues velocitats. El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama que investiga si el president del govern espanyol i ministres han estat espiats amb el programari Pegasus, ha acordat de dirigir un suplicatori al Consell de Ministres perquè aprovi la desclassificació dels “assumptes, actes, documents, informacions, dades i objectes declarats secrets o reservats" relacionats amb el programari Pegasus, segons ha informat aquest dijous el gabinet de premsa del Poder Judicial, el qual ha indicat que no es facilita la resolució.

Per contra, els cinc jutjats que tenen querelles d’afectats pel CatalanGate no han ordenat cap mesura important, més que acceptar-les parcialment i comprovar primer si han estat espiats. És així en els casos dels querellats d’Omnium i d’ERC.  Res se sap de les querelles presentades per la CUP i l’ANC, com tampoc del Parlament. Només una jutgessa de Barcelona, la titular del jutjat d’instrucció 24,  ha acceptat la querella dirigida contra el NSO Group, responsable del programa Pegasus, del qual s’assegura que només el ven a estats. En aquest cas, la magistrada Maria Antonia Coscollola havia citat a declarar com a querellant l’advocat Andreu Van den Eynde en haver estat espiat aquest mes, i s’ha ajornat al setembre.

Declaracions de ministres afectats

A més, el titulat del jutjat Central d’Instrucció 4 de l’Audiència Nacional ha acordat de prendre declaració com a testimonis al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i a la de Defensa, Margarita Robles, en la causa en la qual investiga la infecció dels mòbils de tots dos, així com la del president Pedro Sánchez, i la del titular d’Agricultura, Luis Planas, amb el programari Pegasus, que és de l’empresa israeliana NSO.

Les investigacions del CNI

S’indica que el jutge Calama ha acordat aquestes diligències a la vista del contingut de les declaracions testificals de l’exdirectora del Centro Nacional d'Inteligencia (CNI) Paz Esteban; d’un funcionari d’aquest organisme (que va firmar els informes preliminars a les denúncies de l’Advocacia de l’Estat), i del ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

 El CNI va alertar d’aquest atac espia justament poques setmanes després que es fes pública la investigació Catalan Gate del grup Citizen Lap, que certificava que 65  polítics, advocats i persones de l’entorn independentista català havien estat espiats amb Pegasus, des del 2017 al 2020. En la comissió del Congrés sobre secrets, el CNI va certificar que havia espiat unes 18 persones de l’independentisme català amb permís judicial, entre elles el president Pere Aragonès.

El magistrat Calama també va acordar fa uns mesos d’anar a Israel per prendre declaració com a testimoni al responsable de l’empresa NSO. Res s’ha concretat fins ara. Davant aquestes iniciatives, l’advocat Benet Salellas, en nom dels querellants de la CUP i d’Òmnium, ha demanat als respectius jutges que porten els  seus casos que s’afegeixin a aquesta comissió rogatòria, o que almenys sol·licitin que se’ls faciliti tota la informació que realitza el jutge Calama en el cas Pegasus.