La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha instat aquest dimecres els països del grup a preparar-se per a possibles nous talls de subministrament de gas rus, inclòs un tall total dels fluxos, i ha recordat que Brussel·les està preparant un pla d'"emergència" que presentarà per a mitjans de juliol. En un debat amb el Parlament Europeu, Von der Leyen ha aplaudit que diversos Estats membres entre els més dependents del subministrament rus de gas ja hagin posat en marxa plans nacionals de contingència davant d'aquests possibles talls de cara al pròxim hivern, però s'ha mostrat convençuda que seran necessàries la "coordinació europea i acció en comú".

"Ens hem de preparar per a més disrupcions en el subministrament de gas, incloent un tall complet per part de Rússia. Avui, 12 Estats membres es veuen afectats parcial o totalment per reduccions en el subministrament de gas. És obvi que (el president rus, Vladimir) Putin continua utilitzant l'energia com a arma", ha apuntat Von der Leyen des d'Estrasburg. Per això, ha dit la presidenta, la Comissió prepara ja un "pla d'emergència europeu" els instruments, del quals no ha donat més detalls, del qual seran presentats a mitjans de juliol a Brussel·les. "Hem d'assegurar que, en el cas d'una disrupció total, el gas flueixi cap a on és més necessari. Hem de tenir solidaritat europea i protegir el mercat únic i les cadenes de valor de la indústria", ha subratllat.

Europa "marca la diferència"

Von der Leyen ha assegurat que els esforços d'Europa per distanciar-se del gas i altres fonts d'energia russes "ja estan marcant la diferència", amb un increment del 75 % en les exportacions globals (sense comptar amb Rússia) de gas natural liquat des de març, en comparació amb 2021. Mentre que les exportacions de gas natural liquat dels Estats Units a la Unió Europea gairebé s'han triplicat en aquest període, la importació mitjana mensual de gas rus per canonada ha caigut un 33 % en comparació amb l'any passat. "El nou entorn de seguretat és el millor argument per accelerar la transició a les renovables", ha insistit Von der Leyen, que ha demanat "de recordar les lliçons del principi de la pandèmia" que "l'egoisme i el proteccionisme només porten a la falta d'unió i fragmentació", mentre que la coordinació europea va ser "clau per superar la pandèmia". "Com sempre, esperem el millor però preparem-nos per al pitjor. Ens queda un treball dur per davant", ha conclòs l'alemanya.

D'altra banda, la presidenta de la Comissió Europea ha anunciat la convocatòria d'una conferència d'alt nivell per a la reconstrucció d'Ucraïna després de l'estiu, després d'una primera trobada aquest dilluns en Lugano (Suïssa) en el qual Kíiv ha començat a plantejar projectes per a la rehabilitació del país.