Polèmica a les xarxes. El diputat socialista José Zaragoza ha assegurat a Twitter que la tragèdia del Yak-42 és un exemple de les repatriacions organitzades per un govern del PP. En l'accident d'aquest avió van morir 62 militars espanyols que tornaven de l'Afganistan l'any 2003.

"Així repatriava el PP", ha dit el diputat del PSC quan ha compartit un vídeo de la televisió de Castella i Lleó sobre l'aniversari de la desgràcia. Una polèmica comparació amb les evacuacions que està organitzant l'actual govern espanyol després que els talibans capturessin Kabul.

El missatge de Zaragoza arriba després de les recomanacions que ha fet la ministra de Defensa, Margarita Robles: que les persones que es trobin a l'aeroport de la capital afganesa i no tinguin un salconduit cridin "Espanya, Espanya!" i "que vagin amb una bandera espanyola o amb alguna cosa vermella" per poder ser evacuades. Uns consells que han provocat tota mena de crítiques a les xarxes.

Crítiques com les que ha rebut el diputat socialista a Twitter, que ha fet enfadar molts membres del Congrés dels Diputats, en especial del mateix PP i de Ciutadans. Per exemple, el diputat popular Eloy Suárez ha acusat Zaragoza de tenir el "cervell buit" i de d'actuar amb "misèria moral". En la mateixa línia s'ha manifestat el senador Antonio Román, que ha assenyalat que les paraules del diputat socialista són "coses miserables".

Queixes de PP i Ciutadans

El diputat de Ciutadans Juan Ignacio López-Bas no s'ha tallat un pèl en respondre a Zaragoza dient que "la política és quelcom fastigós quan es fa amb aquesta incapacitat humana". L'exdiputat taronja Francisco Igea també ha criticat l'actitud del socialista: "Hi ha poques persones més repugnants a Twitter que José Zaragoza".

Tornant a la ministra de Defensa, Robles ha rebaixat aquest dilluns l'eufòria que hi ha amb les operacions de retorn de persones de l'Afganistan. Ha sostingut que la intenció és "treure totes les persones que es pugui mentre sigui possible, portarem els que puguem durant el temps que puguem". El ministre de Migracions, José Luis Escrivà, ha anunciat avui que ja se supera la xifra de 500 persones evacuades del país.

Crítiques a la gestió espanyola de l'asil

Així mateix, han caigut crítiques sobre la gestió humanitària del govern espanyol. El president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares, ha expressat la seva indignació davant de la propaganda que està fent l'executiu espanyol amb aquesta crisi. "Espanya no està sent un referent en temes d'asil", ha sentenciat.

Per completar l'actualitat sobre l'Afganistan, cal recordar que aquest dilluns el president Joe Biden ha obert la porta a allargar l'evacuació més enllà del 31 d'agost. Les previsions fins ara apuntaven que els soldats americans marxarien definitivament del territori afganès a final de mes, però Biden ha anunciat que potser la data s'endarrereix

 

Imatge principal: El diputat socialista José Zaragoza / Europa Press