La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebaixat aquest dilluns l'eufòria que hi ha amb les operacions de retorn de persones de l'Afganistan. La titular del ministeri de Defensa sosté que la intenció és "treure totes les persones que es pugui mentre sigui possible, portarem els que puguem durant el temps que puguem". En aquest sentit, ha volgut indicar que això no depèn d'ells, sinó de la situació al país, a l'aeroport i del termini que estableixi els Estats Units per treure les seves tropes. La intenció que tenen és fer-ho abans del 31 d'agost.

Aquesta cautela que ha exhibit aquest dilluns Robles té a veure amb l'avís dels talibans sobre no respectar el període previst per marxar del país. Han parlat de "possibles conseqüències" després que els Estats Units hagin deixat entreveure que potser no puguin complir amb el termini previst.

Margarita Robles ha fet aquestes declaracions després de la visita que ha fet aquesta jornada a la Caserna General de la Unitat Militar d'Emergències que es troba a la base aèria de Torrejón d'Ardoz (Madrid), on està instal·lat el campament on es troben els afganesos evacuats. Paral·lelament, ha destacat que es preveu que entre aquesta tarda i aquesta nit arribin els 260 nous evacuats que han sortit a la matinada de Kabul amb dos avions de l'Exèrcit espanyol.

Suport de l'oposició

La ministra de Defensa ha tret pit de les actuacions militars i del procés d'evacuació que estan fent les forces armades espanyoles. En aquesta línia, Margarita Robles ha sostingut que "Espanya està donant la seva millor imatge". Novament, Robles ha demanat a l'oposició que "doni suport" a l'operatiu. "L'única cosa que ens ha d'importar és que la gent pugui sortir", alhora que ha expressat que "en política, no val tot".

Sobre aquestes operacions, Robles no ha donat més detalls del que té a veure amb l'equip d'operacions especials de l'Exèrcit de Terra destinat a l'Afganistan, però ha demanat "prudència i discreció", ja que "s'hi juguen la vida". D'aquesta forma, la ministra de Defensa s'ha limitat a dir que "l'Exèrcit ha enviat tot el que considera necessari".

Aquestes declaracions arriben després que el diumenge, des del campament on es troben acollits els afganesos que han estat rescatats, Margarita Robles digués que les persones que siguin a l'aeroport de Kabul i no tinguin cap sortida, que cridin "Espanya, Espanya!" o portin una bandera del país o "alguna cosa vermella".

 

Imatge principal: La ministra de Defensa, Margarita Robles, en la seva roda de premsa d'aquest dilluns. Europa Press.