La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha demanat avui des del campament de Torrejón (Madrid), que les persones que es trobin a l'aeroport de Kabul, en aquests moments consumit pel caos i la desesperació, i no tinguin un salconduit, cridin "Espanya, Espanya!" i "que vagin amb una bandera espanyola o amb alguna cosa vermella" per poder ser evacuats. 

 

"Espanya, Espanya!"

Aquesta és la solució de la ministra Robles a la crisi que viu l'Afganistan sota el setge talibà. La situació viscuda en les últimes jornades a l'aeroport de Kabul és extremadament angoixant. En les últimes hores, almenys set persones haurien mort a l'aeroport a causa de les estampides i les bales disparades per les milícies talibanes que intenten dissuadir la població. De fet, el risc és tan alt que l'ambaixada dels Estats Units ha prohibit als seus ciutadans apropar-se sense autorització prèvia. 

La recomanació de la ministra Robles, després de reconèixer que la situació és molt delicada, ha estat aquesta:

"Que no desisteixin, que es quedin a les portes... als que no tenen salconduit els hi estem dient que cridin 'Espanya, Espanya!' i que vagin amb una bandera espanyola o amb alguna cosa vermella"

Robles treu pit

Pedro Sánchez no és l'únic que ha aprofitat la crisi de l'Afganistan per treure pit, també ho ha fet avui la ministra Robles. Ja es comencen a veure a Kabul persones que apliquen les recomanacions del ministeri de Defensa espanyol per intentar sortir del país.

Robles ha visitat, juntament amb Cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro E. López Calderón, el campament instal·lat a l'aeroport de Torrejón (Madrid) en el qual es rep als ciutadans evacuats de l'Afganistan. La ministra i el JEMAD, en companyia d'altres representants de les forces armades, esperaran l'arribada de dos nous vols que s'esperen per a aquest diumenge.


El JEMAD ha explicat que l'operatiu desplegat està format per tres aeronaus A400, que eren "les disponibles", per a crear un "pont aeri entre Kabul i Dubai". En l'actualitat, ha indicat, se'ls està autoritzant dos vols diaris, ja que a Kabul hi ha "una sola pista" i hi ha més països que també estan utilitzant l'aeroport.
 

Falta de capacitat

Per a "reduir el temps" i compensar "la falta de capacitat", Espanya ha contractat avions d'Air Europa que són, segons ha apuntat López Calderón, els qui traslladen als evacuats de Dubai a Madrid. El transbord, ha apuntat, està sent immediat per petició dels Emirats Àrabs. Això implica una "coordinació" important amb l'aerolínia comercial, segons ha apuntat el JEMAD.

En aquest sentit, ha assenyalat, a més, que si en un futur és necessari augmentar la capacitat dels trasllats per un augment del número d'evacuats, es contractaran més avions.

 

Foto principal: la ministra de Defensa, Margarita Robles, a l'aeroport militar de Torrejón / Efe