En les últimes hores l'Executiu Sánchez ha treballat per donar una imatge d'Espanya com de terra d'acollida, un referent en la gestió de la crisi afganesa. Líders europeus i, fins i tot, Joe Biden, president dels Estats Units, s'han desfet en elogis cap al govern espanyol i, en especial, cap al seu líder. Però hi ha qui no compra aquesta nova imatge messiànica de l'Estat espanyol i recorda la seva autèntica política migratòria. Segons denuncien diverses entitats, Espanya és un dels països amb un índex més baix d'acceptació de sol·licituds d'asil.

En una entrevista a RAC1, el president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares, ha expressat la seva indignació davant de la propaganda que està fent l'Executiu amb aquesta crisi humanitària. "Espanya no està sent un referent en temes d’asil", ha sentenciat. 

Pajares ha exposat que l'Estat espanyol només accepta el 5% de les sol·licituds d'asil que rep, quan la mitjana europea és d'una acceptació del 30%. Però el president de l'entitat no creu que sigui l'únic indicador que delata la fallida política d'acollida espanyola, sinó que ha recordat que Espanya “fa devolucions en calent, últimament dels menors”. 

Centenars de sol·licituds d'asil 

Amb ràtios molt baixes d'aprovació de sol·licituds d'asil, el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha comunicat aquest dilluns que ja han arribat 566 refugiats afganesos a la base militar, i que més de la meitat ja han sol·licitat protecció internacional a Espanya. Caldrà esperar per veure si la tendència general en la política d'acollida espanyola es repeteix en el cas dels afganesos evacuats o aquest seguirà sent un tracte només dirigit als refugiats de països que no obren portades. 

En tot cas, el hub d'acollida instal·lat a Torrejón ha estat apreciat per Europa i els Estats Units. Els refugiats afganesos que arriben a la base són rebuts per la Creu Roja, la qual s'encarrega d'activar els dispositius d'acollida, sigui nacionals o internacional. En declaracions a RAC1, Daniel Losada, portaveu de la Creu Roja Espanya, ha assegurat que no sabem quant de temps s'hi estaran a la base ajudant en les tasques d'acollida i acompanyament.

Fins quan s'allargarà aquest desplegament encara és una incògnita. Per una banda els estats Units no descarten allargar la seva operació d'evacuació més enllà de l'acordat 31 d'agost. Però, per altra banda, han assegurat que no és l'escenari que desitgen. En qualsevol cas Espanya ha afirmat que seguiran amb les tasques d'evacuació a l'aeroport de Kabul fins que es retirin els americans. 

 

 

Imatge principal: Un grup de persones evacuades de l'Afganistan arriben a la base de Torrejón de Ardoz / Efe