Poble Lliure, un dels principals partits que formen la candidatura de la CUP, ha demanat a la formació anticapitalista que s'impliqui més en la legislatura i es replantegi reobrir el debat per entrar al Govern.

Tal com expliquen en un comunicat, l'organisme considera que el preacord amb ERC és insuficient "sobretot en termes de ruptura democràtica per la independència, tal com el 85% de la militància de la CUP-Guanyem va considerar". 

"Construir estructures d’institucionalitat republicana"

En aquest sentit, reclamen una concreció de l'acord per tal de "construir estructures d’institucionalitat republicana, independents de la legalitat espanyola". Per aquest motiu, continuen, consideren que caldria "reobrir el debat al si de la CUP sobre la necessitat d’entrar en aquest govern i negociar-ne les condicions". 

D'altra banda, també han denunciat que "tant ERC com Junts han demostrat que avantposen els seus interessos partidistes a la construcció d’una estratègia per l’alliberament del país i que no tenen un projecte definit de com avançar cap a la independència". 

L'amenaça de l'extrema dreta

Asseguren que, després de les darreres eleccions a Madrid, el reforç de l'extrema dreta "fa preveure un augment dels escenaris de repressió a curt termini i una gran ofensiva, si són capaços de fer-se amb el poder".

Un fet que, remarquen, fa més necessària que la CUP "assumeixi la responsabilitat que el poble català els ha donat i liderin una nova proposta". 

Presentaran una proposta tàctico-estratègica

Finalment s'anuncia que es presentarà "una proposta tàctico-estratègica sobre les eines necessàries per desplegar la lluita per la República catalana" que, esperen "serveixi per ajudar a clarificar quines haurien de ser són les tasques centrals de l’independentisme en l’actual escenari". 

ERC i Junts refan ponts

Mentrestant, la convocatòria a tres per part de la CUP ha servit per reconstruir ponts entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Així ho han anunciat els tres partits després de dues hores de reunió al Parlament a través d'un comunicat que descriu el compromís "amb tres punts de mínims com a base per desencallar l'inici de la legislatura". 

Es tracta de quatre eixos, que van en la línia de la proposta que al matí han llançat públicament els anticapitalistes per salvar la negociació. El document enviat es refereix a "donar una resposta a la crisi social i econòmica, construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no hi caben en el marc de l’Estat, prendre la iniciativa i convocar una primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi l’àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país, amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic a l'Estat es pugui assolir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la propera legislatura i assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat". 

 

Imatge principal, assemblea de Poble Lliure / ACN