El Consell per la República ha irromput enmig de la batalla oberta entre ERC i Junts després que els republicans van anunciar dissabte que trencaven les converses amb la formació de Carles Puigdemont i apostaven per un govern en solitari. El Consell, que s'ha convertit en un dels punts centrals de les diferències entre els dos partits, ha fet públic un comunicat en què adverteix que sempre ha volgut contribuir a la unitat estratègica de l'independentisme, i apel·la a la responsabilitat alhora que adverteix que no farà costat a cap acció que aprofundeixi en la divisió de l'independentisme.

El Consell explica que aquestes són les conclusions de la reunió que va celebrar diumenge de manera extraordinària davant l'anunci dissabte dels republicans sobre el trencament de les negociacions.

En el text, apel·la a "la responsabilitat de tots els lideratges per tal d'estar a l'altura, evitar divisions i guerres internes del tot improductives" i crida a dirigir les energies de manera constructiva a combatre la repressió de l'Estat" i a fer front a la crisi econòmica, social i de drets civils que pateix Catalunya.

Cap suport a divisions

El Consell, que ja va anunciar fa unes setmanes la seva voluntat de reformular-se per facilitar l'acord, insisteix que estarà obert a la inclusió de tots els actors que comparteixin els valors que defensen i al debat rigorós de totes les estratègies per assolir consensos. "En canvi, no donarà mai suport a cap acció o proposta que signifiqui o pretengui aprofundir en la divisió interna del moviment independentista, que violenta els desitjos de la majoria de ciutadans i ciutadanes que han reiterat a les urnes el seu desig de llibertat i independència de Catalunya", adverteix.

Assegura que en el marc de les converses bilaterals que ha mantingut amb els partits ha mostrat la voluntat d'introduir els canvis que fossin necessaris per facilitar l'acord i que va reiterar aquesta disponibilitat en una reunió conjunta amb els partits i entitats el 4 de maig.

"En totes aquestes reunions es va posar de manifest de manera explícita que la funció del Consell per la República no és, ni pot pretendre ser, tutelar la presidència ni els governs autonòmics", assegura, insistint que el seu objectiu és ser una "institució republicana" en què partits i entitats elaborin de manera conjunta l'estratègica unitària i la confrontació amb l'Estat.

La veritable tutela

En el comunicat, reitera que el Consell "no és ni serà mai l'enemic de cap actor independentista, ni s'erigirà en escull per evitar cap pacte de govern i sempre ha pretès formar part de la solució que resolgui l'evident manca d'estratègia unitària". En aquest punt, el text etziba una resposta a les acusacions d'ERC en el sentit que el Consell pretén tutelar el president i adverteix que és aquesta falta d'estratègia la que dificulta fer front a la repressió i "a la veritable tutela sobre les institucions autonòmiques".

Aquest organisme, impulsat des de Waterloo pels líders independentistes a l'exili i presidit per Carles Puigdemont, insisteix en la voluntat de respectar els acords a què arribin els partits sobre la formació del nou govern, reitera que el desig dels seus membres hauria estat la formació d'un govern de totes les forces independentistes del Parlament, que refermés el compromís amb l'1-O i la legitimitat del Consell per la República.

 

A la imatge principal, els membres del Consell per la República a Waterloo en una imatge d'arxiu / ACN