Alguna cosa es mou en la negociació per la investidura de Pere Aragonès. La convocatòria a tres per part de la CUP ha servit per reconstruir ponts entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Així ho han anunciat els tres partits després de dues hores de reunió al Parlament a través d'un comunicat que descriu el compromís "amb tres punts de mínims com a base per desencallar l'inici de la legislatura". 

Es tracta de quatre eixos, que van en la línia de la proposta que al matí han llançat públicament els anticapitalistes per salvar la negociació. El document enviat es refereix a "donar una resposta a la crisi social i econòmica, construir un mur de defensa dels drets fonamentals i bàsics que tenen un ampli suport per part de la societat catalana i que no hi caben en el marc de l’Estat, prendre la iniciativa i convocar una primera reunió de treball per construir un gran Acord Nacional per l’Autodeterminació que vagi més enllà de partits polítics i que agrupi l’àmplia majoria social del país favorable a la solució democràtica que viu el país, amb el compromís inequívoc que des del diàleg i l'embat democràtic a l'Estat es pugui assolir l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia durant la propera legislatura i assolir un espai pel debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat". 

Aquest últim apartat, el del full de ruta independentista, s'ha modificat lleugerament respecte el plantejament inicial dels cupaires -avalat per ERC- que parlava obertament d'aparcar la discussió sobre l'estratègia del procés i el Consell per la República fins després de la investidura d'Aragonès. Finalment s'ha optat per un redactat més ambigu que, en qualsevol cas dóna a entendre que els junters haurien acceptat aïllar el debat de la investidura per desencallar la situació. Es fa referència a la governabilitat, però no s'explicita si l'acord serà per un govern de coalició entre ERC i Junts o per un executiu en solitari dels republicans. 

Referèndum aquesta legislatura?

Així mateix, a petició dels de Junqueras, s'ha afegit la menció al "compromís inequívoc amb el diàleg". En paral·lel s'obre la porta a la possibilitat "d'exercir el dret d'autodeterminació durant aquesta legislatura". És a dir, es planteja la voluntat d'explorar totes les vies per poder celerbrar un nou referèndum en els propers quatre anys. Això sí, sense concretar si unilateral o pactat

Decisió salomònica

En conclusió, després que aquest dimarts ERC i Junts certifiquessin l'enquistament de posicions, aquest dimecres han ofert una imatge de replegament mínim, de la mà de la CUP i amb un document prou inconcret com perquè totes dues parts s'hi puguin sentir còmodes. El rovell de l'ou, però, segueix sense resoldre's, si més no, públicament. Acceptarà Junts prestar els 4 vots necessaris per investir Aragonès sense entrar al govern? O els republicans cediran a renegociar la coalició de govern amb Junts i abandonaran la voluntat de començar governant en solitari?

Les properes hores seran determinants. Queden 14 dies per la data límit abans no s'activi la repetició electoral. Els comicis, si n'hi torna a haver, serien a mitjans de juliol. 

A la imatge principal, els negociadors d'ERC, Junts i la CUP.