El president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Andoni Ortuzar, ha afirmat en una entrevista per El Correo, que "no n'hi ha prou" amb els indults als presos polítics i que el president del govern espanyol ha "d'aprofitar per fer pedagogia i començar a parlar amb certa claredat sobre el problema que l'Estat espanyol té amb el seu model territorial". A més a més, el líder jeltzale ha especulat sobre la fi del procés català i ha defensat la taula de diàleg, que diu és un pas cap a la "direcció correcta".

Un problema amb el model territorial

El líder nacionalista no ha dubtat a defensar els presos polítics. Més concretament, veu lògic que els líders del procés no se sentin penedits per l'1-O, ja que tenen el convenciment ferm que el referèndum "no va estar malament i no va fer mal a ningú".

En ser preguntat sobre el conflicte territorial, Ortuzar ha argumentat que tant Catalunya com el País Basc "no poden romandre dins de l'Estat espanyol amb la sensació que estan subjugades". Malgrat això, es mostra optimista amb els indults, ja que creu que són un pas cap a "la direcció correcta" i veu una oportunitat perquè el president del govern estatal, Pedro Sánchez, recapaciti i enfronti d'una vegada per totes "el problema que l'Estat espanyol té amb el seu model territorial".

Així i tot, Ortuzar no està del tot convençut sobre els indults als presos polítics. Malgrat admetre que "són necessaris", el líder del PNB no ho veu com un gest "suficient per començar a descaminar tots els errors que l'Estat ha comès a Catalunya".

"Hem de donar-li una oportunitat a la taula"

Segons el polític basc, el següent pas en aquest camí és "asseure's a la taula de diàleg". Més concretament, Ortuzar creu en el futur que planteja el nou Govern, i que, a diferència dels "escèptics" de Junts, el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, "sí que creu en aquest diàleg, a diferència de l'anterior". A parer seu, el govern espanyol s'ha de preparar per escoltar els catalans parlar d'amnistia i autodeterminació a la taula de diàleg, i "a partir d'aquí haurem de veure si hi ha un marc de joc compartit".

Preguntat sobre la fi del procés independentista, Ortuzar ha admès que segueix confiant en un referèndum pactat, malgrat que creu que "posar-ho ara com una condició sine qua non és molt difícil". Abans, les parts han de parlar "de la realitat tangible, de la situació política, econòmica i social de Catalunya i la seva relació amb l'Estat".

El futur de l'Estat

"Si els espanyols aspiren al fet que Catalunya i Euskadi continuïn sent part de l'Estat espanyol, hauran de crear les condicions perquè això sigui possible, perquè hi hagi una clàusula de comoditat, perquè puguem compartir un Estat. No compartirem mai una nació, però sí un model d'Estat. I caldrà crear les condicions, i pactar-les, no imposar-les," ha argumentat Ortuzar.

Pel que fa a la justícia espanyola, el líder del PNB creu que el Poder Judicial no és "fiable ni neutre", sinó que exerceix de "contrapoder per mantenir el model d'Estat centralitzat i impermeable al canvi". "Els jutges del Suprem, a part d'haver perdut el nord sobre quina és la seva funció, han perdut la legitimitat. Jo ja no em refio gens d'aquella gent. I ho diu el president del segon partit més antic del Congrés. No em refio gens de la justícia espanyola, gens."

Foto principal: el líder del PNB, Andoni Ortuzar / Europa Press