En un moment en què els indults que el govern espanyol concedirà als presos polítics han passat a dominar l'agenda política i mediàtica, l'Assemblea vol resituar el moviment independentista en la unilateralitat i la iniciativa d'acció, tal com van votar el 96% dels seus socis.

Per exposar aquest posicionament, en un acte aquest diumenge des de Cornellà de Llobregat, la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha constatat la "paradoxa" que viu el moviment per estar més desanimat que mai tot i haver superat el 52% dels vots i ha fet una crida a no caure al "parany" de l'Estat.

acto acn cornella elisenda paluzie montse giralt elnacional

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / Foto: Montse Giralt

"Farà quatre anys de la victòria de l'1-O però dia rere dia ens fan sentir com si haguéssim tornat als anys de l'Estatut del 2006, esperant concessions de l'Estat i fent-nos caure al parany del poli bo i el poli dolent", ha dit en referència als indults i un possible nou Estatut que el govern de Pedro Sánchez vol oferir al nou Govern de la Generalitat.

Per a Paluzie això forma part del "joc pervers de l'esquerra i la dreta espanyola". Mentre una sembla voler concedir coses, l'altra vol aplicar la "venjança fins al final". "Però totes dues tenen el mateix objectiu, mantenir la unitat de l'Estat", ha alertat afegint que "no hi pot haver pau sense justícia". "La nostra lluita és una qüestió d'autodefensa, de justícia, de dignitat i de supervivència nacional", ha afirmat.

elisenda paluzie acto anc - montse giralt

La presidenta Paluzie i alguns dels secretaris de l'entitat / Foto: Montse Giralt

Avís al Govern

En un clar avís al Govern i els partits independentistes, Paluzie ha demanat aplicar "la via dels fets" i fer "passes concretes cap a la independència". En aquest sentit ha recordat que l'entitat impulsarà una iniciativa legislativa popular per impulsar la independència al Parlament.

acn acto cornella montse giralt elnacinalcat

Paluzie ha fet una crida a no caure al parany de l'Estat / Foto: Montse Giralt

Paluzie també s'ha posat com a objectiu de l'organització que presideix reanimar les bases i reforçar l'acció popular i la internacionalització del procés, dos fronts que, segons ha denunciat, s'han vist afeblits per "l'agenda de la política institucional" i les "lluites per l'hegemonia electoral". També ha reivindicat reforçar els sindicats i les associacions de professionals i empresaris independentistes.

A l'acte hi han assistit el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, l'exdiputat de Demòcrates Toni Castellà, l'exconsellera Àngels Chacón i el president del PDeCat, David Bonvehí.

El tren cap a la independència

Per la seva banda, el vicepresident de l'entitat, David Fernàndez, ha reclamat amb un to contundent "més fets i menys paraules" i "més carrer i menys sofà". A més, ha llançat un seriós advertiment "als polítics que dubten": "El tren cap a la independència torna a anar per la via principal i està pilotat per la gent. Si no us aparteu, us atropellarà".

david fernandez acto anc montse giralt elnacional

El vicepresident de l'ANC, David Fernàndez / Foto: Montse Giralt

En aquest sentit ha reivindicat que "la independència és possible". "No us deixeu enganyar, només cal voler-la, lluitar-la i assumir-ne els costos", ha sentenciat entre aplaudiments i crits d'independència.

A l'acte hi han participat telemàticament personalitats internacionals com el líder de de l'Organització de Nacions i Pobles No Representats, Ralph Bunche, la jurista francesa Dominique Nogueras, el diputat a Westminster del Plaid Cymru (Gal·les) Hywel Williams, i la diputada de Die Linke (Alemanya) Zaklin Nastic. També han intervingut diversos representants dels moviments sobiranistes del País Valencià i les Illes Balears.

 

Imatge principal: El públic a l'acte canta 'Els Segadors' després de la intervenció d'Elisenda Paluzie / Foto: Montse Giralt