La decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la seva continuïtat o no al càrrec manté expectant la ciutadania i també els partits polítics de tot l'arc parlamentari, que ja han aprofitat aquests dies de "reflexió" en reclusió del líder socialista per dir la seva i valorar aquesta inèdita situació d'incertesa, des de les crítiques de PP o de Carles Puigdemont, fins al suport de les esquerres. Si bé el context català és més complex, per estar immersos en la campanya electoral dels comicis al Parlament del 12-M, al País Basc les eleccions ja van donar-se diumenge passat, deixant un panorama sense gaire marge a la novetat immediata o a les aventures, i els dos principals partits del territori, PNB i EH Bildu, han aprofitat per enviar un baló d'oxigen a un PSOE que conté la respiració mentre espera a saber què farà el seu secretari general. Els líders dels dos partits, Andoni Ortuzar (PNB) i Arnaldo Otegi (EH Bildu) ja han confirmat que mantindran el suport al govern de coalició el temps que faci falta encara que Sánchez plegui, sigui durant tota la legislatura si es compleix el que s'ha signat o fins que hi hagi una nova convocatòria electoral anticipada.

El president dels democristians bascos, Andoni Ortuzar, ha valorat aquest diumenge que si Pedro Sánchez finalment presenta la dimissió, els partits que estan "sostenint" l'Executiu espanyol amb el seu suport al Congrés dels Diputats estarien d'acord a "prolongar la vida d'aquest Govern el temps necessari per a fer les eleccions, si calgués fer-les, en un temps polític més propici que finals de juliol". "A ningú ens interessen unes eleccions al juliol. No crec que fos gens difícil arribar a un acord perquè les eleccions siguin quan hagin de ser. Fins i tot podria mantenir-se la legislatura. Si el Govern fos capaç de tirar endavant un Pressupost, per què no? Però és veritat que està Catalunya pel mig", ha argumentat avui el mandatari del PNB, en dues entrevistes a El Correo i Deia. En tot cas, si es dona finalment la dimissió del president espanyol, Ortuzar creu que a curt termini "només cap que sigui substituït", i si és així, es mantindrien els "compromisos" i els "acords" signats entre el PNB i el PSOE.

Ortuzar creu que Sánchez, "està més a anar-se'n que a quedar-se", per la qual cosa no descarta que dimiteixi i que s'hagi donat cinc dies de reflexió "per a donar temps al seu partit al fet que reaccioni". El mandatari basc ha opinat que "no és una posa ni un càlcul polític". "No tinc cap dada, però em fa la sensació que no és una tàctica per a reforçar-se pel setge al qual li sotmeten el PP i la premsa d'ultradreta digital". Després de comentar que no ha pogut parlar amb Sánchez perquè "el seu entorn" li ha comunicat que "no atén trucades", li ha enviat la seva "solidaritat i respecte", i ha reiterat que "el que ha fet és estrany, la qual cosa em porta a creure que l'ha fet més pensant a dimitir que a seguir".

En el cas que finalment el president decideixi seguir "la manera de simbolitzar el canvi i la fortalesa", segons Ortuzar, és sotmetre't a una qüestió de confiança i que li donin suport els seus socis habituals. "Així demostrarem al PP que continua havent-hi una majoria sòlida d'investidura que es manté al llarg dels mesos i que ha de deixar d'utilitzar el setge com a instrument polític", ha valorat. En aquest sentit, el president del PNB sosté que el clima polític espanyol "comença a fer-se irrespirable i amb mescla d'elements perillosíssims", entre ells "la no assumpció de l'aritmètica parlamentària i que aquest Govern és legítim", així com que "existeix una escalada verbal amplificada per un sistema mediàtic que viu en una bombolla deontològicament rebutjable".

Otegi: "Si Sánchez planteja una moció de confiança, nosaltres li donarem suport"

Per la seva part, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, també ha refermat el seu suport al govern de coalició que lidera Pedro Sánchez, i va assegurar aquest dissabte en una entrevista al Diario Vasco que en cas que el president espanyol decidís continuar al càrrec i plantegés una moció de confiança, els abertzales li donaran el seu suport novament; i, en cas que decidís dimitir i el cap de l'Executiu fos una altra persona, també es mantindrien els compromisos signats amb el PSOE. "Nosaltres seguim en la mateixa postura que fixem la nit electoral dels comicis generals. La gent va votar que no governés l'extrema dreta en l'Estat espanyol i això és el que mantenim. Si hi ha una candidata nova caldrà veure què és el que diu, però la nostra posició és mantenir-nos fidel al mandat de les eleccions. Uns altres no sabem, però EH Bildu a la dreta no li donarà res", va afirmar Otegi, líder de la segona formació del Parlament Basc, empatats en escons amb el PNB, i amb 6 diputats al Congrés espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!